Science Biggest News (II): Alte „bombe” care ne-au înflăcărat imaginația sau ne-au întristat în 2020
Continuăm selecția celor mai importante noutăți științifice de anul trecut – ea prezintă ce ne-au oferit mai bun cercetătorii, pierderile pe care le-am suferit și avertizările de rigoare pentru cazurile în care știința este trecută cu vederea.
Catastrofa Arecibo
Că ești astronom amator, amator de filme ori doar o persoană obișnuită, tot știi de Observatorul Astronomic Arecibo din Puerto Rico. Celebra structură a apărut adesea în cultura pop, inclusiv în filmele „Contact” și „Golden Eye”, dar rolul său principal a fost cel de coloană vertebrală a celor mai importante cercetări astronomice cu radiotelescopul – inclusiv căutarea de extratereștri și de asteroizi periculoși. Necazurile au început în august, când un cablu s-a rupt și a sfâșiat o secțiune din antena parabolică principală. Un al doilea a cedat în noiembrie și întreaga structură s-a prăbușit în decembrie, devastându-i pe oamenii de știință din toată lumea. A permis multe premiere, printre care înțelegerea de către oamenii de știință a ceea ce înseamnă un an pe Mercur, primele hărți radar ale lui Venus și, cea mai faimoasă, vânătoarea de extratereștri
„Dintre toate radiotelescoapele pe care le-am vizitat, și n-au fost puține, Arecibo se detașează ca un simbol magic al creativității și explorării umane”, a declarat după prăbușire Andrew Siemion, directorul lui Berkeley SETI Center care a efectuat căutarea semnalelor de la extratereștri.
O gaură neagră s-a ciocnit de ceva care nu trebuia să existe
Ilustrare artistică a unei stele neutronice (Foto: NASA)
Era astronomiei undelor gravitaționale este în plină desfășurare și rezultatele sunt entuziasmante. Vara trecută, astronomii de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) și detectorul Virgo au sesizat ondulații în spațiu-timp care pătreau a veni de la o gaură neagră aflată în coliziune cu… ceva de mărime neobișnuită. Cercetătorii au detectat „un obiect în ‘discontinuitatea masei’, care este un fel de țară a nimănui între masa celei mai grele stele neutronice și a celei mai ușoare găuri negre măsurate vreodată”, a spus la momentul respectiv astrofizicianul Thankful Cromartie.
NASA a furat dintr-un asteroid
Asteroidul Bennu (Foto: NASA)
Nava spațială OSIRIS-Rex, care a dat târcoale asteroidului Bennu din 2018, și-a făcut în sfârșit curaj și a preluat mostre de pe suprafață în octombrie. În ciuda unor preobleme cu blocarea capacului spațiului de depozitare, nava este pe drum ca să ne aducă acele mostre în 2023.
Misiunea lunară chineză
Recuperarea la sol a capsulei Chang’e (Foto: Xinhua/Lian Zhen)
Misiunea Chang’e a depus pe 1 decembrie un modul robotic pe Lună. Acesta a colectat mostre prețioase și le-a trimis la bordul navei care orbita în jurul Lunii. Când capsula de revenire a aterizat în Mongolia pe 17 decembrie a fost pentru prima oară în 44 de ani când o navă spațială a adus material lunar pe Pământ. Acum, oamenii de știință au rara ocazie de a studia îndeaproape fragnente din satelitul nostru natural.
Arctica se transformă, dar și acolo femeile suferă
În cele mai nordice părți ale globului, 2020 a adus incendii forestiere uriașe, a doua cea cea mai redusă întindere de gheață maritimă observată vreodată, numeroase valuri de căldură și chiar o explozie în tundră.
Crater masiv în mijlocul Siberiei provocat de metanul care s-a prăbușit sau a explodat (Captură foto)
Oameni de știință au efectuat o misiune unică în Arctica, petrecând un an întreg la bordul unui vas amarat în banchiză sau – în timpul verii – plutind pe ocean. Misiunea, numită MOSAiC, a fost unul din cele mai ambițioase și ample programe de cercetare întreprinse vreodată. Expediția promite ca pe baza comorii de date colectate să facă posibilă înțelegerea a ceea ce va deveni Oceanul Arctic tot mai liber de gheață. Deși vasul de cercetare a stat un an departe de țărm, tot a avut de-a face cu spaima Covid-19, iar femeile de la bord au îndurat discriminări și hărțuiri.
Soarele arată ca… ?
Imagine de înaltă rezoluție a suprafeței Soarelui (Foto: NSA/AURA/NSF)
Telescopul solar de 4 m Daniel K. Inouye din Hawaii a capturat imaginile cu cea mai înaltă rezoluție ale Soarelui făcute vreodată și… ce să vezi! Fiecare „celulă” din fotografie este de mărimea Texasului. Datele obținute de acest telescop îi vor ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre cum lucrează Soarele și poate că vor prevedea erupțiile solare care pot perturba tehnologiile de pe Pământ.
(Gizmodo)