Sari direct la conținut

Science Focus: Viteza de rotație a Pământului se schimbă. Ar trebui să fim îngrijorați?

HotNews.ro
Pamantul vazut de pe Statia Spatiala, Foto: NASA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pamantul vazut de pe Statia Spatiala, Foto: NASA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Definim durata zilei ca 86.400 de secunde sau 24 de ore – cât îi ia Pământului ca să facă o rotație. Dar rotația nu este uniformă. De obicei încetinește și durata zilei crește cu 1,8 milisecunde într-un secol. Adică o zi avea doar 21 de ore acum 600 de milioane de ani, scrie BBC Science Focus Magazine.

Variația duratei zilei depinde de mai mulți factori, ca efectele mareice ale Lunii și Soarelui, interacțiunile dintre nucleu și manta în interior sau distribuția masei la suprafața planetei.

Oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare în 2020. Au aflat că acum Pământul se învîrte mai repede, mai repede decât oricând în ultimii 50 de ani. Toate cele mai scurte 28 de zile înregistrate vreodată au avut loc în 2020.

Dar ei nu sunt cu totul siguri ce provoacă creșterea vitezei de rotație. Unii au presupus că se datorează topirii ghețarilor în secolul trecut, alții – acumulării de mari cantități de apă în rezervoarele emisferei nordice. Oricum, experții prezic că accelerarea este doar temporară și că Pământul va încetini iar în viitor.

Dar ar trebui să fim îngrijorați acum? Deși nu va avea nici un efect asupra vieții de zi cu zi, ar putea fi probleme serioase pentu tehnologii ca sateliții GPS, telefoanele inteligente, calculatoarele și rețelele de comunicații, care depind toate de sisteme extrem de precise de măsurare a timpului. Dar aceste probleme sunt până la urmă surmontabile, poate că doar scăzând o secundă în loc de a mai aduna una.

Așa că nu trebuie să fim îngrijorați – decât dacă scurtarea zilei ar fi din cauza activității umane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro