Sari direct la conținut

Science Report: Au fost identificați 14 descendenți în viață ai lui Leonardo da Vinci

HotNews.ro
Leonardo da Vinci, Foto: Wikipedia
Leonardo da Vinci, Foto: Wikipedia

Ei pot pretinde justificat că sunt urmașii marelui Leonardo, conform unui studiu al arborelui genealogic al geniului Renașterii. Descoperirea, publicată în revista „Human Evolution” și citată de NBC News, le poate permite istoricilor să reconstituie genomul lui da Vinci, ajutându-i să „exploreze științific rădăcinile geniului său”.

Cercetătorii au trasat genealogia lui da Vinci pe aproape 700 de ani și 21 de generații, începând din 1331, pornind de la stră-stră-străbunicul Michele. Reconstituirea genomului va permite și studiul unor caracteristici specifice – era stângaci și avea o percepție senzorială unică.

Alessandro Vezzosi, istoric la Museo Ideale Leonardo Da Vinci din Italia și Agnese Sabato, președintele lui Leonardo Da Vinci Association, au reconstituit cinci ramuri principale ale arborelui de familie. Da Vinci, celebru pentru picturile „Cina Cea de Taină” și „Mona Lisa”, nu a avut copii, dar rudele sale de sânge includeau 22 de surori și frați vitregi. Artistul, savantul și inginerul renascentist s-a născut pe 15 aprilie 1452.

Vezzosi și Sabato au cercetat documente istorice pentru a identifica rudele în viață pe linie masculină neîntreruptă de la tatăl său Ser Piero și fratele său vitreg Domenico. Descendenții în viață au între unul și 85 de ani, spun cercetătorii.

Istoricii intenționează să efectueze analize genetice ale rudelor actuale cu obiectiv cromozomul Y, moștenit de urmașii masculini și „în care sunt gravate profilul de neșters al lui Leonardo și identitatea de familie”, au scris cercetătorii.

Pe lângă dezvăluirea de noi amănunte despre personalitatea și sănătatea lui da Vinci, un studiu ADN poate contribui la găsirea rămășițelor sale pământești. Da Vinci a murit în 1519 și se crede că este înmormântat la Amboise, pe Valea Loarei din Franța, dar locul nu este cunoscut cu exactitate.

Noul studiu face parte dintr-un efort internațional de aflare și secvențiere a ADN-ului eruditului. „Leonardo Da Vinci DNA Project” cuprinde cercetători de la Leonardo Da Vinci Heritage Association, Museo Ideale Leonardo Da Vinci și J. Craig Venter Institute din California.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro