Şcolile din Santorini rămân închise timp de o săptămână din cauza cutremurelor care zguduie constant insula

Protecţia Civilă elenă a decis sâmbătă că şcolile din Santorini şi de pe insulele din apropiere – Ios, Amorgos şi Anafi – să rămână închise până pe 14 februarie din cauza activităţii seismice intense care are loc în zonă de câteva zile, relatează AFP, citată de Agerpres.
Decizia a fost luată în coordonare cu autorităţile locale şi cercetătorii care studiază fenomenul fără precedent, care nu s-a soldat până acum cu victime sau pagube materiale.
După o noapte mai liniştită, sâmbătă dimineaţă s-au produs şapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 4 şi 4,9 grade în interval de o oră.
Potrivit comitetului ştiinţific reunit sâmbătă, peste 800 de cutremure cu o magnitudine mai mare de 3 au fost înregistrate de la 1 februarie între Santorini şi insula vecină Amorgos.
Efthymios Lekkas, preşedintele comitetului, a declarat sâmbătă la canalul public de televiziune ERT că este „mai optimist” decât în zilele trecute.
Cercetătorii au dat asigurări că „activitatea seismică actuală nu este legată de activitatea vulcanică” şi că „activitatea seismică din caldera rămâne la acelaşi nivel scăzut ca în zilele precedente”.
Laboratorul de seismologie al Universităţii din Atena a spus sâmbătă că „datele din ultimele zile arată că, deşi continuă să aibă loc un număr mare de cutremure cu magnitudinea 4, ritmul producerii acestora pare să fie în scădere”. Astfel, pe 5 februarie, au fost înregistrate peste 1.200 de cutremure, în timp ce pe 6 februarie au fost înregistrate aproximativ 90 de cutremure.
Cutremurele au pus populația pe fugă
Insula vulcanică, care atrage un număr mare de turişti, a fost plasată joi în stare de urgenţă de către Protecţia Civilă până pe 3 martie pentru a „răspunde nevoilor urgente şi pentru a gestiona consecinţele activităţii seismice”.
Sutele de cutremure care au zguduit Santorini în ultima săptămână au determinat evacuarea a peste 11.000 de locuitori și lucrători sezonieri.
Autoritățile au avertizat cu privire la un risc ridicat de alunecări de teren în anumite părți ale insulei, au trimis salvatori și au sfătuit locuitorii să evite adunările în interior și porturile care sunt înconjurate de stânci abrupte. Armata, serviciile de pompieri și unitățile de poliție au fost desfășurate preventiv.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, aflat vineri în vizită în Santorini, a exclus un scenariu catastrofal pentru insula turistică și a îndemnat populația să rămână calmă și să urmeze sfaturile serviciului de protecție civilă.