Scopurile dreptei americane în Europa, prezentate de un apropiat al lui Trump. „Este de neoprit și va fi un secol măreț”

Europa este pregătită pentru un viraj conservator similar celui din Statele Unite, a afirmat Kevin Roberts, președintele think-tankului Heritage Foundation, al cărui program „Project 2025” este una din foile de parcurs utilizate de administrația Trump, scrie AFP.
„În ultima jumătate de secol, noi conservatorii nu am fost niciodată atât de entuziaști cu privire la viitor”, a declarat Kevin Roberts într-o conferință telefonică cu presa londoneză.
Acesta susține că Heritage Foundation și dreapta instituțională americană au ocazia de „a se implica în Europa”, obiectivul fiind fuziunea dintre anumite aspecte ale populismului cu principiile fundamentale ale conservartorismului cu scopul de a propaga în Europa și în restul lumii mișcarea în curs din Statele Unite.
„Cu fiecare zi, oamenii se satură să audă elitele care le spun ce să facă. Ei vor să-și reia viețile în propriile mâini, ei vor, îndeosebi în Europa, să li se dea libertatea religioasă. La urma urmei, după cum spune Donald Trump, ei vor să se trezească într-o țară normală și sunt fericit că pot anunța că acest lucru este pe cale să se producă. Este de neoprit și va fi un secol măreț”, a spus Roberts.
Think-tankul de la Washington este una dintre principalele instituții conservatoare din Statele Unite. În timpul campaniei din 2024, „Project 2025” a făcut vâlvă: democrații au afirmat că avansează propuneri extremiste, iar Donald Trump s-a distanțat afirmând că nici măcar nu a citit documentul de 900 de pagini.
Însă odată cu întoarcerea la Casa Albă, Trump a reluat numeroase puncte din proiect în ordinele executive pe care le-a semnat, uneori cuvânt cu cuvânt, precum cel legat de înghețarea angajărilor în sistemul public federal sau despre retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății.
Comentând declarațiile făcute de către vicepreședintele JD Vance la Munchen, Kevin Roberts a afirmat că este au fost „o trezire la realitate” pentru Europa.
În discursul susținut vineri, JD Vance a provocat siderare printre aliații europeni afirmând că democrația este în recul pe vechiul continent. „În Marea Britanie și de-a lungul Europei, libertatea de expresie este, mă tem, în recul”, a spus Vance afirmând că acest recul îl îngrijorează mai mult decât amenințarea Rusiei, a Chinei sau vreunui alt actor extern.
Potrivit președintelui Heritage Foundation, „reacția unui mic număr de lideri europeni precum cancelarul german este, din nefericire, emblematică față de ceea ce am observat în ultimii ani”. Roberts susține că Scholz și Macron „țin predici americanilr și spun că ar trebui să facem mai mult pentru a le apăra interesele în timp ce ei înșiși nu fac suficiente sacrificii”.