Sari direct la conținut

„Scorpionul”, unul dintre cei mai periculoși traficanți care au dus migranți în Europa, a fost arestat după o investigație a BBC

HotNews.ro
Migranti salvati de o nava a Pazei de Coasta a Greciei, Foto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia
Migranti salvati de o nava a Pazei de Coasta a Greciei, Foto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia

O anchetă a BBC publicată săptămâna trecută a dus la arestarea lui Barzan Majeed, cunoscut sub numele de „Scorpionul” la Souleimaniyeh, în regiunea Kurdistan din Irak, unde acesta a povestit presei britanice cum a început să facă trafic de migranţi în 2016, când Europa s-a confruntat cu un aflux uriaş, relatează AFP și News.ro.

Autoritățile locale au anunțat că „Scorpionul”, căutat în mai multe ţări europene, a fost arestat în regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, după ce ancheta BBC a dus la localizarea acestuia.

„După o anchetă amănunţită şi un schimb de informaţii (…), Scorpionul a fost localizat şi arestat pe 12 mai”, au precizat forţele de securitate kurde într-un comunicat. El a fost arestat în oraşul Suleimaniyeh la cererea Interpol, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al forţelor de securitate, Salam Abdel Khaleq.

„Îl vom interoga şi vom lua măsurile necesare”, a adăugat el.

Investigaţia BBC publicată săptămâna trecută a dat de urma lui Barzan Majeed, cunoscut sub porecla de „Scorpion”, în Souleimaniyeh, iar reporterii au vorbit cu acesta. În cursul anchetei sale, echipa BBC şi-a împărtăşit concluziile „cu autorităţile britanice şi europene”.

Potrivit BBC, între 2016 şi 2021, „banda Scorpionului ar fi controlat o mare parte din traficul de migranţi între Europa şi Marea Britanie”.

Douăzeci şi şase de membri ai bandei au fost condamnaţi în Marea Britanie, Franţa şi Belgia. În octombrie 2022, un tribunal belgian l-a condamnat în absenţă pe Majeed la zece ani de închisoare pentru trafic de migranţi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro