Scrisoare deschisa a CRPE: Membrii PE ar trebui sa aplice aceleasi standarde pe care UE le cere parlamentarilor romani
Parlamentul European va vota in curand o cerere de ridicare a imunitatii lui Adrian Severin. Respingerea acestei cereri nu ar livra numai o lovitura puternica cauzei anticoruptie din Romania, ci ar fi, de asemenea, o miscare ipocrita, se arata intr-o scrisoare deschisa a CRPE catre Parlamentul European.
Continutul scrisorii
In Aprilie, Departamentul National Anticoruptie (DNA) a cerut ca imunitatea parlamentara a lui Adrian Severin sa fie ridicata. Aceasta ar fi o conditie preliminara pentru lansarea anchetei penale in pretinsele acte de luare de mita si trafic de influenta de catre membrii Parlamentului. Comisia Europeana a apreciat in mod constant DNA-ul pentru istoricul de anchete impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt in Romania. Din 2005, DNA a trimis in judecata peste 1400 de oficiali romani acuzati de coruptie, rezultand adesea in verdicte si amenzi.
Cu toate acestea, in cazurile de mare interes public si cu o valoare simbolica, procurorii sunt de multe ori obstructionati in activitatea lor de catre Parlamentul roman. DNA a pus sub acuzare peste 30 de membri ai Parlamentului si Guvernului roman – inclusiv cinci ministri si doisprezece membri ai parlamentului. Aproape in niciunul din aceste cazuri nu s-a ajuns la o decizie in prima instanta, cu atat mai putin la o decizie finala. Cazul de coruptie cu cel mai inalt profil, impotriva unui fost prim-ministru, a ramas blocat de ani de zile.
De prea multe ori, deschiderea investigatiilor in cazul actualilor si fostilor membri ai Parlamentului a fost refuzata, negand justitia si prevenind efectul descurajator al sanctiunilor. Comisia Europeana si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la incercarile Parlamentului de a slabi cadrul anticoruptie, inclusiv prin incercarea de a schimba procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi si prin restrangerea drepturilor procurorilor.
Deoarece Parlamentul roman nu este intotdeauna un actor de buna credinta in lupta impotriva coruptiei membrilor sai, presiunea externa exercitata de catre UE este critica.
In cazul in care Parlamentul European nu onoreaza cererea DNA de a ridica imunitatea lui Adrian Severin, se va trimite un semnal extrem de negativ, unul care submineaza activitatea Consiliului European si a societatii civile in a face presiuni pentru reforma justitiei in Romania.
Impunitatea in Parlamentul European ar crea o scuza puternica pentru Parlamentul din Romania sa continue utilizarea imunitatii ca un scut impotriva urmaririi penale pentru acte de coruptie de catre persoanele cele mai privilegiate.
Ar fi de asemenea si o dovada de ipocrizie. Comisia Europeana a constatat cu ingrijorare ca „Parlamentul trebuie sa imbunatateasca gestionarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si sa permita anchetarea tuturor cazurilor relevante de catre autoritatile judiciare” (Februarie 2009) si a recomandat ca „Romania are nevoie de un angajament politic neechivoc pe termen lung pentru a duce la bun sfarsit procesul de reform.” (Iulie 2009).
Speram ca Parlamentul European va folosi viitoarea oportunitate de a vota pentru a-si reafirma angajamentul fata de valorile europene.
Cu respect,
Cristian GHINEA
Director
Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)