Scurtmetrajul "Cautare" de Ionut Piturescu a castigat premiul SFR al sectiunii "Quinzaine des Realisateurs" la Cannes
Filmul „Cautare” de Ionut Piturescu a primit, vineri seara, premiul SFR (La Société des réalisateurs de films) pentru scurtmetraj al sectiunii „Quinzaine des Realisateurs” la festivalul de la Cannes, la egalitate cu filmul „Mary Last Seen” (Sean Durkin, USA). „Cautare” a fost unul dintre cele noua scurtmetraje alese de selectionerii de la Quinzaine des Realisateurs din 1500 de filme inscrise in competitie.
Premiera lui oficiala a avut loc azi, 21 mai, la Palais Stephanie, langa Boulevard de la Croisette.
Sectiunea in cauza este o poarta de intrare a marilor cineasti in clubul select al celui mai important festival de film din lume. Pe aici si-au facut intrarea la Cannes Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu sau „greii” Jim Jarmusch, Michael Haneke, Werner Herzog si Martin Scorsese.
Filmul „Cautare” a fost selectionat alaturi de alte opt scurtmetraje din Suedia, Olanda, SUA, Franta, Japonia, Canada si Italia. Scurtmetrajul a fost produs anul trecut, la Sibiel, de Aristoteles Workshop, in cadrul unui program anual unic de training, dezvoltare si productie de film.
“Cautare/ Quest” este un film despre doi prieteni care au o caruta, drept casa, si un cal, drept tovaras. Traiesc simplu, fara lucruri impovaratoare, nu duc cu ei nici macar un ceas. Dar inca mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fara sa se potriveasca locurilor prin care calatoresc, dispretuiti, priceputi la lucruri de care nu prea mai e nevoie in societatea de azi, ei cauta sensuri. Sau lipsa lor.” (din catalogul “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010)
Cineastul Ionut Piturescu are 31 de ani, este antropolog si a studiat regie de teatru. El a mai realizat pana acum filmele “Prinde timpul/Seize the time” (2008) si “Balkan’s Digest” (Albania, 2008), care au aparut in festivaluri si manifestari din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria si Macedonia. Doctorand in antropologie culturala, Piturescu a facut cercetari de teren in Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), S.U.A. (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctica (Sami, 2006), si in Europa de Est.
Alaturi de “Cautare”, alte doua filme documentare produse aici in 2009 au fost selectate anul acesta de festivaluri de film internationale renumite: “Rebel, Rebel” (R: Mihai Bauman si Alexandru Belc) – Festivalul International de Film Documentar “Visions du Réel”, Nyon, Elvetia, si “Femei pe panza” (R: Otilia Babara) – Festivalul International de Film Documentar Cronograf, Chisinau, Republica Moldova.