Sari direct la conținut

Scutul antiracheta: Ce presupune el pentru Romania

HotNews.ro
Dezvoltare graduală, în etape, a sistemului american de apărare antirachetă , Foto: MAE
Dezvoltare graduală, în etape, a sistemului american de apărare antirachetă , Foto: MAE

Implicarea Romaniei in scutul antiracheta va avea loc in etapa a 2-a a programului american. Aceasta presupune amplasarea de interceptori terestri (rachete de interceptare SM3 tip Block1B). Siteul din Romania va deveni operational din 2015. Marti, presedintele Traian Basescu a anuntat ca scutul antiracheta va fi instalat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie 201o, participarea Romaniei la acest proiect.

Sistemul va garanta acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice.

Participarea Romaniei se refera doar la amplasarea de interceptori terestri pe uscat, nu si pe nave aflate in Marea Neagra.

Romania nu trebuie sa cumpere rachete interceptoare SM3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei. Cheltuielile sunt suportate de catre SUA.

Interceptorii care vor fi instalati nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica).

Pe teritorul Romaniei vor fi instalate 3 baterii, adica 24 de rachete interceptoare.

Primarul din Deveselu, Gheorghe Beciu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca baza militara are aproximativ 700 de hectare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro