„Scuzele nu sunt cu siguranță suficiente”: Vladimir Putin a numit condițiile pentru marile companii străine ce vor să se întoarcă în Rusia

Marile companii străine doresc să se întoarcă în Rusia și înaintează astfel de cereri direct lui Vladimir Putin, a declarat marți însuși președintele rus, citat de Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri în Rusia.
Putin a vorbit despre acest subiect în cadrul celui de-al XX-lea Congres al organizației publice pan-ruse „Delovaia Rossia” („Rusia pentru Afaceri”), el subliniind că revenirea companiilor străine trebuie privită dintr-o perspectivă pragmatică, inclusiv prin evaluarea comportamentului companiei în anii anteriori.
„Este avantajos pentru noi? Atunci trebuie să fie permisă. Nu este avantajos pentru noi? Atunci trebuie să găsim o mie de motive pentru care [o companie străină] nu ar trebui să fie aici”, a declarat el în fața liderilor mediului de afaceri din Rusia.
Putin nu a precizat ce companii cunoscute doresc să revină în Rusia. Mass-media ruse au menționat în repetate rânduri mai multe mărci cunoscute care ar căuta căi de a-și relua prezența în Rusia. Totuși, unele dintre aceste companii au negat deja astfel de intenții, iar altele au precizat că ar lua în considerare revenirea doar în cazul ridicării sancțiunilor.
Putin a cerut „înțelegere” pentru unele companii străine
Președintele Rusiei a sugerat marți ca acele companii care au fost forțate să plece din cauza sancțiunilor, dar care nu și-au dorit să părăsească piața rusă, să fie tratate „cu înțelegere”.
Un apel similar a venit din partea președintelui organizației „Delovaia Rossia”, Alexei Repik. El a recomandat să se facă o distincție între diferitele companii străine care doresc să revină în țară.
De exemplu, companiile care au plecat respectând consumatorii – cum ar fi prin crearea de societăți mixte cu parteneri ruși – ar putea fi lăsate să revină.
Repik a spus în schimb că firmele care nu și-au îndeplinit obligațiile de garanție ar trebui, la întoarcere, să despăgubească consumatorii sau bugetul de stat al Rusiei. Iar cele care au adoptat o retorică anti-rusă sau care au finanțat Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui, în opinia lui Repik, să-și ceară scuze public.
Putin a răspuns sugerând ca deciziile să fie luate în funcție de interesele naționale și într-un mod pragmatic.
„Trebuie să vedem cum se comportă fiecare. Scuzele nu sunt cu siguranță suficiente”, a subliniat Vladimir Putin.
Guvernul Rusiei face deja pregătiri pentru revenirea unor companii
În luna martie, Putin a cerut guvernului rus să elaboreze un mecanism prin care companiile străine care au părăsit țara după declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022 să poată reveni pe piața rusă. El a precizat că nu vor fi create condiții speciale pentru întoarcerea afacerilor occidentale pe piața locală și a declarat că nicio companie nu a fost alungată din țară, însă autoritățile vor acționa în funcție de situația actuală.
Însă jurnaliștii de la Lenta notează că foștii proprietari străini ai activelor din Rusia care le-au vândut cu o opțiune de răscumpărare într-un termen prevăzut în contract ar putea pierde de fapt acest drept.
Amendamentele aduse la legea „Privind investițiile străine în Federația Rusă” au fost transmise guvernului spre aprobare de către Comisia pentru proprietate, terenuri și relații patrimoniale din Duma de Stat.
De exemplu, interdicția privind revenirea va fi impusă dacă ministerul care supervizează întreprinderea va considera că aceasta are o influență semnificativă din punct de vedere social și economic.
De asemenea, noul proprietar al afacerii poate refuza să execute opțiunea de răscumpărare dacă sediul vânzătorului se află într-un „stat ostil” sau dacă activele au fost vândute între 24 februarie 2022 și 1 martie 2025.
Companiile occidentale nu se înghesuie deocamdată să se întoarcă în Rusia
Potrivit canalului financiar rus RBC, autoritățile ruse intenționează să discute condițiile preliminare pentru revenirea companiilor străine care au părăsit Rusia începând cu 2022 și elaborează o listă preliminară de cerințe pe care companiile care doresc să se întoarcă ar trebui să le îndeplinească.
Printre acestea se numără un anumit grad de localizare a producției, asigurarea transferului de tehnologie și plasarea în Rusia a unei părți cât mai mari a lanțului de valoare adăugată.
La mijlocul lunii aprilie, agenția Bloomberg a scris că cerințele autorităților ruse față de companiile occidentale care ar putea dori să revină nu sunt, deocamdată, acceptabile pentru mediul de afaceri. Potrivit Bloomberg, niciuna dintre acestea nu intenționează să discute serios despre o revenire pe piața rusă înainte de încetarea ostilităților în Ucraina și semnarea unui tratat de pace.
Nikolai Arefiev, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică din Duma de Stat, a declarat că ar interzice întoarcerea companiilor occidentale pe piața rusă.
El a răspuns, de asemenea, negativ la întrebarea dacă în cadrul ședințelor comisiei se discută măsuri de revenire a companiilor străine sau interdicții în acest sens.
Discuțiile despre revenirea companiilor occidentale în Rusia au apărut în contextul reluării negocierilor între Moscova și Washington, odată cu revenirea lui Donald Trump la conducerea Casei Albe. Cu toate acestea, în urmă cu o lună, șefa Băncii Centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, a declarat că instituția sa nu a observat nicio intenție clară și nu a primit nicio solicitare în acest sens.