Se linistesc apele in Parlamentul European: ce functii au obtinut romanii in grupurile politice si in comisii?
Grupurile politice s-au constituit, si-au ales presedintii si vicepresedintii, a fost ales si presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Busek, vicepresedintii si chestorii. Mai raman de confirmat prin vot – pentru ca ei au fost conveniti prin negocieri – presedintii si vicepresedintii comisiilor. Bilantul Romaniei este unul relativ bun, cu trei vicepresedinti de grupuri politice, in cele trei grupuri politice majore, unul de presedinte de delegatie si sapte de vicepresedinti ai comisiilor parlamentare.
Marian Jean Marinescu (PDL), Adrian Severin (PSD) si Adina Valean (PNL) ocupa pozitiile de vicepresedinti in grupurile politice carora le apartin – respectiv PPE, noul grup al socialistilor: PASD, Alianta Progresiva a Socialistilor si democratilor din PE, ALDE.
Presedintii si vicepresedintii comisiilor parlamentare urmeaza sa fie votati o parte joi, in cazul a 12 dintre ele, restul de zece urmand sa fie confirmati prin vot luni. In principiu, aceste pozitii au fost negociate intre grupurile politice, voturile fiind, de fapt, o formalitate.
Singurul post de presedinte il va ocupa Monica Macovei, dar nu la comisia de libertati civile, justitie, asa cum ne-am astepta, ci la Delegatia UE-Moldova. Traian Ungureanu va fi si el vicepresedintele Adunarii Parlamentare Comune pentru Parteneriatul Estic, o entitate ce urmeaza sa fie infiintata.
Vicepresedintii comisiilor parlamentare sunt din toate grupurile politice, insa cele mai multe posturi le-au obtinut, la egalitate, popularii si socialistii romani, cate trei locuri, numai unul revenind liberalilor. Astfel:
PPE
- Rares Niculescu va fi vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura (AGRI)
- Theodor Stolojan – Comisia de Afaceri Economice si Monetare (ECON)
- Sebastian Bodu – Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI)
PASD
- Ioan Mircea Pascu va fi vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe (AFET)
- Corina Cretu – Comisia pentru Dezvoltare (DEVE)
- Adriana Ticau – Comisia pentru Transport si Turism (TRAN)
ALDE
- Norica Nicolai va fi vicepresedinte al Subcomisiei de Securitate si Aparare (SEDE)
Prin voturile din comisiile parlamentare, Parlamentul European incheie ultimele proceduri necesare inceperii activitatii. Alegerea polonezului Jerzy Busek in functie de presedinte al PE, cu un contracandidat de forma in persoana suedezei Eva-Britt Svensson, din partea Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, este considerata simbolica pentru estul Europei, fiind prima functie europeana importanta ocupata de un politician al unuia dintre noile state membre.
Romanii nu au avut forta suficienta in propriile grupuri politice pentru a candida la functia de vicepresedinti ai Parlamentului European, asa ca printre cei 14 nu se numara niciun roman. Cine sunt cei 14: Giovanni PITTELLA (S&D, Italia), Rodi KRATSA-TSAGAROPOULOU (PPE, Grecia), Stavros LAMBRINIDIS (S&D, Grecia), Miguel Ángel MARTÍNEZ MARTÍNEZ (S&D, Spania), Alejo VIDAL-QUADRAS (EPP, Spania), Dagmar ROTH-BEHRENDT (S&D, Germania), Libor ROUČEK (S&D, Republică Cehă), Isabelle DURANT ( Grupul Verzilor/EFA, Belgia), Roberta ANGELILLI (PPE, Italia), Diana WALLIS (ALDE, Regatul Unit), Pál SCHMITT (PPE, Ungaria), Edward McMILLAN-SCOTT (ECR, Regatul Unit), Rainer WIELAND (EPP, Germania), Silvana KOCH-MEHRIN, (ALDE, Germania).
Legislatura 2009-2014 aduce noutati in PE, in primul rand prin aparitia unor noi grupuri politice sau redesenarea altora.
Din grupul popularilor europeni au „dezertat” conservatorii britanici, care au initiat un nou grup, eurosceptic, Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR). Grupul a ajuns sa fie condus de un polonez, Michal Tomasz Kaminski, dupa ce britanicul Edward McMillan-Scott nu si-a respectat promisiunea facuta lui Kaminski si a ocupat el functia de vicepresedinte al PE promisa colegului sau.
Asa ca McMillan-Scott a fost exclus din grup, acesta devenind vulnerabil pentru ca este foarte aproape de numarul minim de membri, conservatorii britanici trebuind sa aiba mare grija cu colegii lor, pentru a nu determina plecarea lor din, prin urmare, destramarea grupului. Mai mult, ECR este din ce in ce mai marginalizat in PE, dupa ce primele trei grupuri politice din PE au decis sa faca o coalitie pro-europeana, asa ca euroscepticii raman in compania comunistilor francezi, a populistilor anti-islamici sau a politicienilor de extrema dreapta. In mod sigur nu e ceea ce a gandit David Cameron cand a luat aceasta decizie politica.
Toti acestia nu au constituit un grup politic, astfel ca reprezentantii PRM sunt neafiliati si, prin urmare, vocea lor nu are teoretic sanse sa se auda prea puternic in PE. Vadim Tudor se lauda cu faptul ca va coagula un grup politic, ceea ce nu e cazul deocamdata, iar visele lui Gigi Becali de a apartine PPE par nule.
PPE l-a reales la conducerea grupului pe francezul Joseph Daul, in timp ce socialisti l-au reconfirmat pe germanul matin Schulz. ALDE si-a schimbat conducerea, britanicul Graham Watson care aspira la postul de presedinte al PE a ramas doar simplu membru al PE, locul lui la conducerea liberalilor europeni fiind luat de o personalitate foarte ptuernica si influenta, Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei.