Sari direct la conținut

Se modifică amenzile la e-Transport: Nu se mai confiscă contravaloarea mărfii în proporție de 100% decât într-o singură situație

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Ministerul Finanțelor spune că a înțeles faptul că una dintre amenzile la e-Transport este disproporționată în raport cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA, așa că vrea să modifice legislația.

Astfel, în cazul abaterilor care prevăd confiscarea contravalorii mărfurilor, Ministerul Finanțelor propune următoarele procente:

  • 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la prima abatere,
  • 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la cea de-a doua abatere
  • 100% în situația în care operatorul economic săvârșește trei contravenții.

Proiect OUG modificare sancțiuni e-Transport – click pentru a deschide

Proiectul prevede înființarea unui registru electronic la nivelul Centrului Național pentru Informații Financiare care să fie pus la dispoziția organelor de control.

În acest moment sunt mai mutle tipuri de amenzi la e-Transport. Două dintre ele sunt:

Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române documentele care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Dacă nu face asta, va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Vezi și: Cum ocolește Antifrauda ANAF o prevedere fiscală ca să dea amenzi la e-Transport

INTERVIURILE HotNews.ro