Se pregătește Piedone pentru primăria Capitalei?

Numirea lui Cristian Popescu Piedone ca șef al ANPC și circul charismatic pe care acesta l-a lansat fac parte dintr-o mișcare mai amplă, potrivit mai multor surse politice consultate de HotNews.
Miza lui Piedone nu este aceea de a intra în bucătăria spitalelor, ci de a ajunge pe ecranul telefonului mobil, acolo unde, în medie, sunt 85% dintre consumatorii de internet din România. Potrivit datelor publice, doar 15% dintre oameni citesc sau privesc siteurile pe laptop, tabletă și desktop. Majoritatea o fac pe mobil. Iar ecranul cel mic încurajează urgența, imediatul, recompensa instantanee.
Pe vremea când Piedone a intrat în politică, tactica ”Fură, dar și face”, care i s-a lipit lui, nu i-a asigurat decât o ascensiune limitată. Erau vremurile când democrația însemna răbdare. Astăzi, acțiunile bruște contează. A fi perceput drept ”cel care face” a devenit esențial. Efectele rapide sunt cele care seduc. Dacă investești în schimbarea rețelei de termoficare, cum face Nicușor Dan, e nevoie să livrezi oamenilor și o schimbare rapidă.
”Am avut prea multă grijă pentru moștenire și prea puțină grijă pentru imediat”
Politicienii români, în campanie prezidențială sau nu, au în fața lor un exemplu de peste ocean. Nu toți politicienii români sunt incompetenți sau corupți, nu e doar o nedreptate, dar e și inexact să ni-i imaginăm astfel.
Mulți dintre oamenii în serviciul public își fac onest treaba, însă au rămas încremeniți într-o lume care nu mai reușește să ajungă la oameni. Exemplul din SUA a fost furnizat, recent, într-o analiză a lui Ezra Klein.
Întârzierea e o risipă
El a discutat, pentru The New York Times, cu zeci de oficiali din fosta administrație Biden, care povestesc cât de mult au greșit pentru că nu au luat în calcul să se miște mai repede. „Am avut prea multă grijă pentru moștenire și prea puțină grijă pentru imediat, în abordarea noastră politică”, a spus unul dintre acești oficiali.
Au pierdut timp ca să ”depășim obiecții ale funcționarilor și de a face lucrurile mai repede”. Au pierdut timp fără să realizeze că „nu vedem întârzierea ca pe o formă de risipă guvernamentală – ceea ce este”. Da, așa este. Întârzierea e, deseori, o risipă.
”Pentru a supraviețui, democrația liberală nu trebuie doar să ofere rezultate; trebuie să ofere rezultate suficient de rapide pentru ca alegătorii să știe cui să mulțumească – sau pe cine să învinuiască – pentru ceea ce primesc”, mărturisesc cei intervievați.
Interesul oamenilor nu se derulează în decenii
Când gândești tot timpul în decenii și lași anii și lunile neacoperite de ceva concret livrat oamenilor, atunci îți apare Piedone, refăcut ca imagine, pe deplin conectat la sistem și promovat cu imagine de om antisistem.
E imposibil de spus acum dacă este realizabil planul ca ”Șeful inspecțiilor inopinate și Lordul imediatului”, Cristian Popescu Piedone, să fie propulsat la Primăria Bucureștiului. Întâi că nimeni nu poate prevede dacă, în urma votului din 4 mai, Nicușor Dan va intra în finala prezidențială. Și, mai departe, dacă actualul primar se poate duce spre Cotroceni, ca să lase locul liber pentru alegeri în acest an, în București.
Numai că Piedone nu se grăbește. El e în telefonul mobil. Puțin probabil ca în următorii ani să se schimbe tendința de premia imediatul.