Sebastian Vladescu: Nu s-a luat nicio decizie in privinta taxei pe fast food, este doar o intentie
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca nu a avut niciun fel de discutii cu ministrul Sanatatii pe tema taxei pe produsele fast-food si ca nu s-au facut niciun fel de calcule in privinta acestei taxe: „Deocamdata nu exista o taxa, exista o intentie, nu am discutat-o cu ministrul Sanatatii, ramane de vazut, nu exista niciun fel de decizie, niciun fel de calcul, doar o idee”, a afirmat Sebastian Vladescu, citat de NewsIn.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, marti, ca intentioneaza sa introduca taxa pe fast-food, pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.
Cseke a spus ca a cerut Comisiei de sanatate a ministerului o pozitie fata de aceasta propunere pentru a stabili cum pot fi aplicate aceste taxe. Ministrul a precizat ca va discuta si cu producarii si distribuitorii acestor produse in legatura cu modalitate aplicarii acestei taxe.
Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food. Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca toti producatorii si distribuitorii de produse fast-food vor plati aceasta taxa, dar nu este foarte clar – din cauza lipsei legislatiei – daca produse precum pizza, saorma sau mititeii vor intra in aceasta categorie.
Pina acum, potrivit precizarilor facute de autorizati, e clar ca urmatoarele tipuri de afaceri vor fi impozitate:
- marile lanturi de restaurante de tip fast-food (printre care se numara KFC, McDonalds, Snack Attack, Burger King etc).
- producatori de bauturi carbogazoase (printre care se numara Coca-Cola, Pepsi, European Drinks etc).
- lanturile de patiserii (Fornetti).
Taxa ar urma sa fie perceputa incepand cu 1 martie 2010. Ea va trebui virata lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care produsele au fost livrate sau comercializate pe piata interna, intr-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sanatatii.
Argumentatia prezentata in documentele Ministerului Sanatatii este ca, in Europa, din ce in ce mai multa lume este afectata de excesul de greutate si de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arteriala crescuta si moartea prematura, alimentatia sanatoasa si activitatea fizica reprezentand arii prioritare esentiale in cadrul politicilor UE in materie de sanatate publica.