Sari direct la conținut

Securistii lui Ceausescu

Republicanul

„Cine uita nu merita!” Cugetarea lui Nicolae Iorga, care a devenit si sloganul cotidianului Republicanul, ar trebui sa dea de gindit oricarui roman.

Cine a uitat atrocitatile pe care le-au facut securistii inainte de ’89, cind, pentru ascultarea unui post de radio interzis de Ceausescu riscai sa infunzi puscariile comuniste, nu merita bucuriile libertatii adusa de decembrie ’89.

Cei care au trait „teroarea rosie” au dreptul sa stie cine le asculta telefonul, dar si cine ii turna la Securitate din spirit „civic”.

Prin demersul de astazi, cotidianul Republicanul incearca sa scoata la lumina dosarele bine ascunse ale fostei Securitati, unealta cea mai de temut a dictatorului Ceausescu. Va prezentam, asadar, lista ofiterilor de securitate din Prahova, dar si numele citorva colaboratori, informatii obtinute de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Printre prahovenii cu ochi albastri, care au facut cariera in Securitatea lui Nicolae Ceausescu, se numara si Gheorghe Goran. Nascut la 18 decembrie 1939, in Breaza, Goran a fost seful Securitatii din judetul Maramures in perioada 1981-1985.

Pentru rezultatele bune din cimpul muncii socialiste, acesta a fost transferat in 1986 la Securitatea Bucuresti, unde a ocupat timp de trei ani functia de loctiitor al sefului securitatii Capitalei, avind gradul de locotenent colonel.

N-a avut prea mult timp sa se bucure de functia de sef al Securitatii Bucuresti obtinuta in vara lui ’89 pentru ca a venit revolutia din decembrie. Securitatea Capitalei a avut la conducere mai multi prahoveni, nu doar pe Goran.

Unul dintre cei care au ocupat functii importante a fost Grigore Nita, nascut la 2 ianiarie 1938 in comuna Ciorani. In anul 1962 a condus Directia a IV-a Securitatii Bucuresti (contrainformatii militare), unde a lucrat pina in 1985, fiind sef de colectiv timp de sase ani, in perioada 1975-1981.

Constantin Mihail este inca un nume care apare pe lista ofiterilor de securitate. Nascut la data de 9 iunie 1940, in satul Matita, acesta a lucrat la Directia a II-a (contrainformatii in sectorul economic) in Inspectoratul Judetean Prahova intre anii 1977-1980.

Dupa aceea s-a mutat la Directia a III-a (contraspionaj), anul 1981 fiind ultimul in care figureaza ca lucrator la „Secu”. Tot la Inspectoratul Prahova a lucrat si Ion radu, nascut la 19 noiembrie 1930 in localitatea Varbilau.

A lucrat intii la Directia Regionala Ploiesti, intre 1964 si 1965, apoi a fost promovat la judet, unde a lucrat la Directia I (informatii interne) pina in 1974. Un alt ofiter de cariera in aparatul represiv al regimului comunist a fost Constantin Plesa Nascut la 28 mai 1937 in comuna Albesti, acesta a lucrat intre 1958 si 1975 la Directia Regionala Slobozia.

S-a mutat apoi la Inspectoratul Judetean Ialomita, pina in 1978, cind a devenit loctiitor sef de directie, functie pe care a abandonat-o, din motive lesne de inteles, in decembrie ’89. Lista ofiterilor de securitate prahoveniu, care au facut politie politica, asa cum reiese din arhivele studiate de angajatii SNSAS se incheie cu Alecse Olteanu si Constantin Toma.

Primul s-a nascut la 17 mai 1929, in Boldesti Scaieni si a fost loctiitorul sefului Inspectoratului Judetean Teleorman in 1970. {apte ani mai tirziu, a ajuns chiar seful securitatii acestui judet, functie pe care a ocupat-o pina in 1978. Constantin Toma s-a nascut la 22 martie 1930, in comuna Colceag si a fost sef de sectie in cadrul Directiei Regionale Ploiesti intre 1966 si 1967.

S-a transferat apoi la Securitatea Municipiului Cimpina, devenind seful acesteia in perioada 1979-1987.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro