Sari direct la conținut

Ședință de urgență a Comitetului Executiv al PSD. Cine îi vrea capul lui Liviu Dragnea și cine îl apără după condamnare, cu punctajul de la partid

HotNews.ro
Liviu Dragnea, la mitingul PSD, Foto: Hotnews
Liviu Dragnea, la mitingul PSD, Foto: Hotnews

​​PSD a convocat pentru vineri, la ora 16.00, o ședință a Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta situația după condamnarea lui Liviu Dragnea, în dosarul DGASPC Teleorman. Între timp taberele din partid se organizează. Contestatarii lui Dragnea s-au întâlnit joi seară pentru a face planul de acțiune. De cealaltă parte, apropiații liderului PSD promovează punctajul de la partid Liviu Dragnea este arătat ca o victimă politică, iar cei care îi cer demisia încalcă grav Constituția.

Opozanții lui Liviu Dragnea din PSD aveau programată o întâlnire, joi seară, pentru a stabili strategia pentru a crea o masă critică pentru debarcarea șefului social-democrațior, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Sursele citate susțin că în acest moment social-democrații nemulțumiți (printre care cei mai vocali sunt Mihai Tudose, Gabriel Vlase și Marcel Ciolacu, Niculae Bădălău) încearcă să strângă susținerea a cât mai mulți lideri pentru a-l înlocui pe Dragnea de la șefia partidului.

Sursele citate susțin că opoziția din interiorul PSD numără aproximativ 20 de parlamentari și câteva organizați județene. De asemenea se așteaptă și poziționarea organizației PSD București condusă de Gabriela Firea.

Liderii din teritoriu vin la București la ședința Comitetului Executiv. Ședința este programată vineri la Palatul Parlamentului la ora 16 00. Se așteaptă ca Liviu Dragnea să ceară un vot de susținere social democrațiilor, vot care să-l mențină în funcția de președinte al partidului.

De partea celaltă și-au exprimat susținerea față de Liviu Dragnea prin comunicate de presă organizațiile: Brașov, Alba, Dolj, Constanța, Mehedinți, Arad, Galați, Vrancea, Buzău, Botoșani, Telorman și Vaslui dar și premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Rovana Plumb, Carmen Dan, Mihai Fifor, Paul Stănescu și Ioana Bran.

UPDATE Reacția președintelui PSD București, Gabriela Firea a venit la patru ore după anunțul sentinței președintelui PSD. Firea spune că partidul trece acum prin momente dificile și că se simte miros de „sânge politic”, dar că PSD „va rezista tuturor presiunilor” . De remarcat este că în comunicatul de presă vicepreședintele PSD nu face referire nicio clipa și nu pronunță numele lui Liviu Dragnea.

  • Gabriela Firea: „În ciuda tuturor presiunilor, PSD va merge înainte pentru că avem o datorie față de toți românii. Deciziile trebuie să le luam noi, în interiorul partidului, şi să nu fie forţate din exterior. Am fost şi rămân un om de echipă. Acum se simte miros de „sânge politic”. Unii, din afara echipei noastre, şi care în mod evident ne sunt adversari, îşi vor intensifica atacurile şi ne vor lovi. Vor încerca să profite politic. Depinde doar de noi cum vom şti să gestionăm acest moment: cu gândul la cei care ne-au votat să aducem o viaţă mai bună românilor şi constienţi de datoria noastră faţă de echipa căreia îi datorăm onestitate, solidaritate, calm.Niciodată nu voi vorbi din afara unei echipe în care am intrat de bunavoie. Ar fi un gest de laşitate. Ştiam de la început că vor fi momente de succes în politică, dar şi ore care ne vor testa caracterul. „Caracterul unui om nu se arată în momentele de confort, ci în cele de schimbări şi controverse”, spunea  Martin Luther King Jr. Am dispreţ pentru cei care se gândesc doar la carieră şi imaginea lor, părăsind la greu familia din care fac parte. Au fost momente în care PSD şi-a devorat liderii, prin jocuri de culise şi nopţi ale cuţitelor lungi. Momente pe care, ulterior, partidul le-a decontat. E lucru dovedit, românii nu empatizează cu trădătorii, sforarii şi intriganţii. Suntem în an Centenar. Împreună trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce ne uneşte, decât la ceea ce ne dezbină.”

Punctaj de la partid – Condamnarea politică, cei care cer demisia încalcă grav Constituția

De cealaltă parte, apropiații lui Liviu Dragnea susțin că decizia de condamnare dată de instanță este una politică. Printre primii apărători ai șefului PSD au fost premierul Viorica Dăncilă care a susținut chiar că toți cei care îi cer demisia lui Liviu Dragnea încalcă grav Constituția, dar și ministrul de Interne, Carmen Dan care și-a sfătuit colegii „să tacă inteligent”.

„Cred cu tărie în nevinovăția președintelui PSD și îl asigur de toată susținerea mea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor, uniți și puternici în fața tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”, a susținut Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă.

Premierul a criticat, totodată, judecătorii că nu au ținut cont de o decizie a CCR.

La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut, pe Facebook, că sentința în cazul lui Liviu Dragnea este „una politizată.

„Cumpătarea este o dovadă de înțelepciune și, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consider că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit… Nu este pentru prima dată când eu și colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea și tăria de caracter în fața unor momente grele. Am fost și voi fi alături de președintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, își va demonstra nevinovăția. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Și liderul PSD Dolj, Claudiu Manda, spune că Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea PSD și a Camerei Deputaților, iar la decizia instanței supreme a fost „o întreagă punere în scenă” a unei piese.

„Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dovadă stă întreaga punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței. Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție iar partidul îl susține în continuare. Cei care cer demisia sa, înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează, prin prevederile lor, prezumția de nevinovăție. Pentru a duce la bun sfârșit programul de guvernare și reforma justiției, cu transpunerea în legislație a deciziilor CCR, CEDO și Directivele Europene, Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea partidului și a Camerei Deputaților!”, a afirmat senatorul PSD Claudiu Manda, într-o postare pe Facebook.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a declarat și el că Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție până la o decizie finală și că nu vede niciun motiv ca acesta să demisioneze din funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților.

„Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână președintele PSD și al Camerei Deputaților! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniți în fața acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată și în acest caz. Până la pronunțarea sentinței definitive, nu avem dreptul să împărțim vinovății! Înțeleg că ne apropiem cu pași repezi de campania electorală, dar toți cei care cer acum demisia președintelui PSD trebuie să înțeleagă că încalcă Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția”, a afirmat joi Dan Nica, într-un comunicat de presă, remis Hotnews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro