Sari direct la conținut

Blocaj în ședința Coaliție / Liderii PSD și PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor

HotNews.ro
Liderii PSD și PNL nu au ajuns la un acord, miercuri seară, în ședința Coaliției pentru a tranșa data alegerilor prezidențiale și modul în care vor colabora pe viitor cele două partide. Cele două părți vor relua negocierile joi.
Blocaj în ședința Coaliție / Liderii PSD și PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor
Evenimentul 'ROMÂNIA - NATO, 20 de ani', organizat de Ministerul Apărării Naţionale la Palatul Cercului Militar Național din București, 10 aprilie 2024. Inquam Photos / George Călin

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că nu s-a luat nicio decizie. PSD insistă ca alegerile prezidențiale să se desfșoare în septembrie, conform deciziei din Coaliție din luna martie.

„Să revenim asupra deciziei este incorect pentru toți cei implicați în procesul electoral. Le-am cerut să se mai gândească o zi-două”, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

Liberalii au insistat cu schimbarea deciziei și revenirea asupra datei alegerilor, la termenul procedural din noiembrie. Discuțiile vor continua în următoarea perioada.

Ședința de guvern de joi se amână pentru ca liderii Coaliței nu au ajuns la un consens pentru redactare HG în care se stabilea data scrutinului pentru prezidențiale.

Știrea inițială:

Liderii PSD și PNL se reunesc miercuri, 19 iunie, de la 18.30, în ședința Coaliției pentru a tranșa data alegerilor prezidențiale și modul în care vor colabora pe viitor cele două partide, spun surse politice, pentru HotNews.ro. 

„Astăzi trebuie să decidem data alegerilor. Mâine sau cel mai târziu vineri, Guvernul trebuie să dea Hotărâre de Guvern pentru calendar”, explică neoficial un lider PSD, înainte de întâlnirea de la guvern. 

La nivel declarativ, PSD și PNL au poziții diferite în ceea ce privește data alegerilor prezidențiale. Liberalii, prin vocea lui Nicolae Ciucă insistă să se revină asupra deciziei din Coaliție, adică organizarea scrutinului în septembrie pe 15, respectiv 29 – turul 2, iar alegerile prezidențiale să aibă loc la termen, în noiembrie.

De partea cealaltă, președintele PSD a anunțat că nu este de acord cu mutarea alegerilor prezidențiale din septembrie în decembrie, motivând că el și-a dat cuvântul ca premier al României față de toate partidele politice că data alegerilor pentru Cotroceni va fi septembrie.

Neoficial însă, surse din PSD și PNL au declarat pentru HotNews.ro că problema datei alegerilor prezidențiale este una falsă care va fi tranșată curând. „Liderii celor două partide vor reveni asupra deciziei luate la începutul anului și vor hotărî ca scrutinul pentru prezidențiale să se desfășoare la termenul legal, mai exact în noiembrie”, au explicat sursele citate. 

Adevarata miza a liderilor Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este cum își vor împărți în continuare guvernarea, puterea și sfera de influență, spun surse politice.

Cei doi lideri trebuie să gestioneze nemulțumirile interne din propriile partide, pentru că atât social-democrații, cât și liberalii le cer celor doi președinți să le reprezinte partidul în competiția pentru fotoliul de președinte al țării. 

Conform surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu dorește să-și mențină funcția de premier în continuare și nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale. Ciolacu trebuie să identifice și să propună liderilor PSD un candidat credibil pentru competiția la cea mai înaltă funcție în stat. 

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că, în acest moment, candidatura lui Mircea Geoană din partea PSD este exclusă.

Lider PSD, pentru HotNews:

Ciolacu caută candidat. Varianta Mircea Geoană este exclusă. Sunt doar declarații politice ca să-i strice aura de independent integru cu care face paradă. Cine a uitat că a plecat din PSD și că și-a făcut partid? Vă garantez că niciun pesedist nu ar trage pentru el în campanie, toți știm din ce aluat este”.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă a fost pregătit intens pentru prezidențiale încă din campania pentru alegerile locale. Surse de la vârful PNL au confirmat pentru HotNews.ro că dacă Marcel Ciolacu îi va convinge pe social-democrați să accepte o altă candidatura la prezidențiale, Coaliția va merge și în 2025 cu tandemul Nicolae Ciucă – președinte – Ciolacu, premier. 

„Vedem o guvernare împreună PSD -PNL și după alegeri, de la anul. Cu altcineva nu avem cu cine să facem majoritate. Cel mai probabil vom merge cu candidaturi separate la prezidentiale și candidaturi comune la parlamentare. Lucurile se pot schimba cu greu în alt scenariu. Asta-i realitatea politică”, a explicat un lider PNL pentru Hot News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro