Sari direct la conținut

Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova demisionează și acuză guvernarea: „Un atac asupra sistemului de justiție”/ PAS invocă „lipsa de rezultate”

HotNews.ro
Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova demisionează și acuză guvernarea: „Un atac asupra sistemului de justiție”/ PAS invocă „lipsa de rezultate”
Veronica Dragalin, Chișinău, miercuri, 17 ianuarie 2024. FOTO: Inquam Photos / Elena Covalenco

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, și-a anunțat demisia pe Facebook acuzând partidul de guvernământ de „un atac asupra sistemului de justiție”, după ce un grup de parlamentari a depus un proiect de lege pentru desființarea instituției. În replică, liderul Parlamentului și al partidului de guvernare, Igor Grosu, spune că „lipsa de rezultate nu mai poate fi tolerată”.

Veronica Dragalin a preluat conducerea Procuraturii Anticorupție în data de 1 august 2022, după ce s-a întors din Statele Unite ale Americii, unde a studiat și a lucrat pentru o perioadă de timp.

Pe 11 noiembrie 2024, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat comasarea procuraturii anticorupție cu cea de combatere a criminalității organizate. 

Președinta Maia Sandu a declarat cu această ocazie că a văzut un „eșec total” în lupta cu corupția mare și corupția politică după alegerile prezidențiale din toamna 2024 și ingerințele Rusiei prin activitatea oligarhului Ilan Șor. Procuratura anticorupție s-a apărat invocând faptul că nu are toate instrumentele necesare și niciun sediu adecvat care să permită angajarea mai multor persoane. 

Pe 29 ianuarie, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a organizat o conferință de presă, la care a prezentat mai multe propuneri pentru îmbunătățirea activității Procuraturii Anticorupție (PA), printre care comasarea cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Decizia a fost criticată de mai mulți reprezentanți ai opoziției parlamentare și extraparlamentare care au declarat că scopul reformei ar fi înlăturarea Veronicăi Dragalin de la șefia PA.

„Nu pot cu bună conștiință să continui să fiu șef al Procuraturii Anticorupție știind că munca pe care am depus-o ar putea fi anulată de o lege care va face mai greu, dacă nu imposibil, să investigăm corupția la cele mai înalte nivele. Legea propusă de 29 de deputați din Parlament care propune lichidarea Procuraturii Anticorupție este un atac asupra sistemului de justiție. (…).

Prin aprobarea acestei legi transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată din capricii politice, transmiteți către toți procurorii că cei care își asumă reponsabilități pot fi înlăturați, transmiteți mesajul către cetățenii din diasporă că nu merită să te întorci acasă”, a declarat Dragalin în mesajul transmis pe 19 februarie.

La scurt timp, președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Igor Grosu, a declarat că proiectul la care face referire șefa demisionară a PA „nu este despre o persoană”, dar a fost înaintat pentru a consolida capacitățile procuraturii. 

„Proiectul de modificare a legii, înregistrat recent la Parlament, nu este despre o persoană, dar este despre a construi o procuratură specializată, mai integră, care să facă față amenințărilor fără precedent asupra țării noastre din partea grupărilor criminale și să livreze dreptate pentru oameni. Lipsa de rezultate nu mai poate fi tolerată.

Este clar de mult timp că rezultatele Procuraturii Anticorupție în lupta cu corupția mare au fost slabe. Instituția nu a răspuns la așteptările societății și nu o spun doar că eu așa văd, dar asta o cer și oamenii cu care discut în vizitele mele. Toată lumea înțelege asta. Marii hoți încă nu stau la pușcărie. Noi nu avem timp să așteptăm, trebuie să apărăm țara de grupări criminale, finanțate la greu de Kremlin. Nu ne jucăm de-a țara, dar apărăm țara”, a scris președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. 

Mandatul Veronicăi Dragalin a început cu scandal 

Veronica Dragalin a preluat conducerea Procuraturii Anticorupție în data de 1 august 2022, revenind după studii și o carieră în Statele Unite ale Americii. Concursul pentru aceasta funcție a fost unul controversat.

Atunci, în presă au apărut stenograme ale unei pretinse corespondențe personale a ministrului Justiției de atunci Sergiu Litvinenco. Potrivit mesajelor scurse în mediul online, notele în cadrul concursului ar fi fost prestabilite astfel ca să câștige Veronica Dragalin. Sergiu Litvinenco a negat însă faptul că ar exista o asemenea conversație. „Așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar”, a declarat atunci Litvinenco. 

INTERVIURILE HotNews.ro