Sari direct la conținut

Șeful armatei SUA: China a testat o rachetă hipersonică / Este foarte îngrijorător

HotNews.ro
Generalul Mark Milley, Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia
Generalul Mark Milley, Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, a confirmat public miercuri testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, despre care Financial Times a scris pe 16 octombrie, şi a recunoscut că Statele Unite au fost luate prin surprindere, transmite AFP.

„Ceea ce am văzut a fost (…) un test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice. Este foarte îngrijorător”, a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA într-un interviu acordat Bloomberg TV. „Îi acordăm toată atenţia”.

El a comparat acest test cu lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

„Nu ştiu dacă este exact ca în cazul Sputnik-ului, dar cred că este foarte aproape”.

Generalul Milley este primul oficial american care confirmă public informaţiile publicate de Financial Times, care a scris despre lansarea de către China a unei rachete cu capacitate nucleară hipersonică în luna august, care a înconjurat Pământul după care a coborât spre ţinta sa.

Cotidianul britanic a adăugat că racheta şi-a ratat ţinta cu peste 30 de km.

China susține că a fost un ”vehicul spațial”

Beijingul a negat această informaţie, pretinzând că a efectuat un „test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil”.

China a prezentat deja în 2019 o rachetă hipersonică, DF-17. Această armă cu rază de acţiune intermediară (aproximativ 2.000 km), sub forma unui planor, poate fi dotată cu ogive nucleare.

Racheta menţionată de Financial Times, este însă diferită. Ea ar putea ajunge în spaţiu, plasată pe orbită şi apoi să traverseze din nou atmosfera după care să îşi şi atingă ţinta. Raza sa de acţiune ar fi astfel mult mai mare.

SUA nu au încă rachete hipersonice în arsenalul lor, dar lucrează la obţinerea lor.

Darpa, aripa ştiinţific a armatei americane, a anunţat recent că a testat cu succes racheta hipersonică HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept) cu propulsie aerobă, care foloseşte oxigenul prezent în atmosferă pentru combustie.

Pentagonul dezvoltă şi un planor hipersonic numit ARRW. Un prim test al acestuia, care a avut loc în luna aprilie, a eşuat. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro