Sari direct la conținut

Seful BCE Mario Draghi avertizeaza zona euro asupra riscului unei recidive a recesiunii

HotNews.ro
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua

Seful Bancii Centrale Europene Mario Draghi a atentionat clar vineri liderii zonei euro ca exista riscum unei „recidive a recesiunii” in cazul in care nu se pot pune de acord asupra unui „calendar concret” de reforme si daca nu stimuleaza investitiile, relateaza EUobserver.

„Zona euro se afla intr-o etapa critica, recuperarea economica si-a pierdut avantul, increderea este in scadere, rata somajului este ridicata. Au fost luate angajamente, insa adesea ele nu au fost urmate de fapte”, le-a spus Draghi liderilor celor 18 tari din zona euro, adunati in cadrul unei intalniri speciale la finalul unui summit UE obisnuit desfasurat la Bruxelles.

Draghi le-a aratat grafice si comparatii cu SUA, evidentiind starea proasta a economiei zonei euro.

„Am evitat un colaps al euro, insa acum eforturile noastre ar trebui sa se concentreze pe evitarea unei recidive a recesiunii. Sper ca starea economica se va imbunatati, insa speranta nu este o strategie, problemele de astazi nu vor disparea miraculos”, a adaugat Draghi.

Pentru a incuraja reluarea cresterii economice, guvernatorul a declarat ca liderii zonei euro nu ar trebui sa se bazeze doar pe sprijin din partea BCE, ci si pe fortele proprii: sa stimuleze investitiile si sa implementeze reforme.

Draghi a salutat planurile facute de noul sef al Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, pentru a creste investitiile private si publice pana la 300 de miliarde de euro in intervalul 2015-2017.

Seful BCE a facut aluzie la Germania spunand ca tarile „cu spatiu fiscal” ar trebui sa creasca cererea interna pentru a ajuta restul zonei euro.

Totodata, a aincercat sa linisteasca criticii germani – in special din guvernul de centru-dreapta al Angelei Merkel si Banca Centrala Germana- evidentiind necesitatea de a respecta deficitul zonei euro si regulamentul privind datoriile, pentru a putea face „pasii urmatori in vederea unei suveranitati si guvernante economice comune”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro