Sari direct la conținut

Președintele Curții Constituționale, despre declarațiile lui JD Vance privind anularea alegerilor din România: În pofida principialității și clarității discursului, unii de pe la noi au sugerat că ar fi o susținere pentru anumiți candidați din România

Decizia CCR. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Shutterstock
Decizia CCR. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Shutterstock

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, susține că declarațiile critice ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, despre anularea alegerilor prezidențiale din România au fost interpretate greșit de o parte a populației. Enache spune că anularea scrutinului „nu este o chestiune în sine a Curții Constituționale, ci a întregii societăți”.

„CCR a tras un semnal de alarmă, dar nu a rezolvat pe fond problema stării democrației românești”

„În pofida principialității și clarității discursului vicepreședintelui SUA, unii de pe la noi au sugerat în spațiul public că acest discurs ar putea constitui o concesie, o susținere sau o preferință pentru anumiți candidați din România. Nu cred că este decent să facem astfel de „traduceri” tendențioase ale acestei declarații politice, care să fie interpretată ca un fel de „preavizare” a justiției naționale de către amatorii de chilipiruri și favorabilități”, a reacționat Marian Enache, într-un interviu acordat juridice.ro și publicat miercuri. 

Întrebat concret cum comentează declarațiile vicepreședintelui american, care a spus și că „dacă o democrație poate fi distrusă cu câteva sute mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost suficient de puternică de la bun început”, Enache a spus că „nu este onest să răstălmăcim prin trunchiere și alte speculații în interes electoral discursul și mesajele unui oficial de rangul vicepreședintelui SUA”. 

„Este necesar să avem în vedere acuratețea acestor mesaje și contextul general în care a fost rostit acest discurs politic de tip manifest al înaltului oficial american”, a răspuns Enache. 

„Parafrazez din discursul vicepreședintelui SUA: acesta spune, în esență, că anularea procesului electoral a fost consecința existenței unei societăți democratice slabe și nu spune că, în pronunțarea unei asemenea decizii, Curtea Constituțională a României și-ar fi încălcat competențele sale”, a declarat șeful CCR. 

El spune că mesajul transmis de JD Vance a fost unul „pentru întreaga societate europeană”. 

„Problema anulării procesului electoral nu este o chestiune în sine a Curții Constituționale, ci a întregii societăți, pentru că ea este un indicator al modului în care funcționează democrația societății. Prin hotărârile sale, Curtea Constituțională a tras un semnal de alarmă în acest sens, prin activarea „codului roșu”, dar nu a rezolvat pe fond problema stării democrației românești, deoarece cunoașterea premiselor pentru producerea acestor efecte trebuie să reprezinte o preocupare și o responsabilitate ale întregii conștiințe sociale, nu numai ale instituțiilor statului”, a explicat Marian Enache. 

„Concluzia discursului lui JD Vance este ideea de fragilitate evocată în privința democrației pe care CCR a constatat-o în hotărârile sale”

Marian Enache susține că ideea de fragilitate a democrației, evocată de JD Vance cu referire la România, este exact ceea ce a constatat și CCR prin decizia de anulare a alegerilor. 

„În opinia mea, concluzia de referință a discursului domnului vicepreședinte JD Vance este ideea de fragilitate evocată în privința democrației pe care Curtea Constituțională tocmai a constatat-o în hotărârile sale. Consider că această stare a democrației se regăsește în însăși fragilitatea structurilor sociale de bază ale societății noastre. Din motive obiectiv-subiective, apariția unor elemente de divizare și dezintegrare socială care tind să destabilizeze organizarea statului constituțional trebuie modelate de instituțiile fundamentale ale statului român”, a explicat Enache. 

„Anularea unui proces electoral este cauzată și de faptul că nu avem o democrație și instituții puternice”

Președintele CCR spune că avertizările din partea liderilor internaționali vin „pe bună dreptate”.

„În acest sens se pronunță și oficialitățile internaționale, care ne „avertizează”, pe bună dreptate, că anularea unui proces electoral este cauzată și de faptul că nu avem o democrație și instituții puternice și consolidate care să nu permită intruziuni în sistemul politic și constituțional al țării”, a spus acesta. 

Enache consideră că după aceste constatări sunt necesare o serie de măsuri „ale instituțiilor specializate pentru apărarea statului de drept și a democrației funcționale, corespunzător exigențelor care rezultă din statutul României de stat membru în cadrul structurilor euroatlantice”. 

„România trebuie să-și facă dovada mai întâi sieși și apoi partenerilor internaționali că este o țară stabilă, că opțiunea sa pentru valorile democrației occidentale este ireversibilă și că, pe această bază, este o țară respectabilă și sigură în spațiul geopolitic și strategic în care se află”, a mai declarat președintele CCR. 

Ce a spus Vance la Munchen

„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, a spus JD Vance la Conferința de securitate de la Munchen, din 14 februarie.

„Situația a ajuns atât de rău” încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”, a afirmat oficialul american în discursul critic la adresa statelor europene.

„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.

Amintim că în 6 decembrie Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, după ce Călin Georgescu a fost câștigătorul surprinzător al primului tur prezidențial, din 24 noiembrie. CCR a anulat scrutinul ca urmare a rapoartelor prezentate de serviciile de informații în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și desecretizate ulterior de către fostul președinte Klaus Iohannis.

Procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, arată CCR în motivarea deciziei luate cu unanimitate de voturi, în care vorbește, printre altele, despre nevoia de a exclude ingerințele unor entități statale sau non-statale.

INTERVIURILE HotNews.ro