Seful interimar al Ambulantei Constanta, repus in functie de Ministerul Sanatatii in baza unui articol de lege care interzice acest lucru
Ministerul Sanatatii l-a numit pentru a doua oara sef interimar al Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta pe Lauretiu Badescu, desi articolul de lege invocat de minister in cele doua ordine de numire in functie arata ca numirea se face „fara posibilitate de prelungire”. Contactat de HotNews, liderul Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta, Gheoghe Chis, a declarat ca l-a informat in scris pe ministru cu privire la acest caz in care, spune acesta, „nu s-a respectat legea”. Ministerul Sanatatii si medicul Laurentiu Badescu nu au raspuns pana la ora publicarii articolului la intrebarile adresate de HotNews.ro in urma cu cateva zile.
Managerul general interimar al Serviciuli de Ambulanta Judetean Constanta, Laurentiu Badescu, nu a raspuns apelurilor si mesajelor HotNews. De asemenea, in urma cu cateva zile, HotNews a solicitat in scris un punct de vedere cu privire la aceasta situatie Ministerului Sanatatii, insa pana la acest moment nu am primit un raspuns.
ordinul Ministerului Sanatatii nr. 274 din data de 13 aprilie 2017
Foto: Hotnews
Prima numire. A fost facuta prin ordinul Ministerului Sanatatii nr. 274 din data de 13 aprilie 2017 in conformitate cu prevederile articolului 118 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ordinul prevede la articolul 1 ca numirea lui Laurentiu Badescu se face „pe o perioada de maximum 6 luni, fara posibilitatea de prelungire, sau pana la revocarea unilaterala din functie”. Articolul 118 din legea 95/2006, in baza caruia a fost fundamentata decizia, prevede la alineatul 3 ca numirea „intr-o functie de conducere interimara (..) se efectueaza pe o perioada de maximum 6 luni, fara posibilitatea de prelungire”. Precizam ca articolul mai sus amintit nu contine si formula introdusa in ordin „sau pana la revocarea unilaterala din functie”.
Art. 118, alin. (3): „Pana la ocuparea prin concurs a functiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimara a serviciilor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov se numeste prin ordin al ministrului sanatatii, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pot fi numite in aceste functii persoane angajate in cadrul serviciilor de ambulanta care indeplinesc conditiile legale pentru participarea la concursul de selectie pentru ocuparea respectivei functii. Numirea intr-o functie de conducere interimara la nivelul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov se efectueaza pe o perioada de maximum 6 luni, fara posibilitate de prelungire.”
ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1152 din data de 9 octombrie 2010
Foto: Hotnews
A doua numire. A fost facuta prin ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1152 din data de 9 octombrie 2010 (la o distanta de 5 luni si 26 de zile fata de primul) „in conformitate cu prevederile” aceluiasi articol 118 din legea 95/2006 care exclude posibilitatea prelungirii mandatului. De aceasta ordinul prevedere precizeaza doar ca numirea in functia de manager se face „pe o perioada de maximum 6 luni”.
Liderul Federatiei Natiaanle Sindicale Ambulanta, Gheoghe Chis, a declarat pentru HotNews ca stie de acest caz si ca l-a informat in scris pe ministru. Chis a relatat si un episod care ar fi avut loc cu putin timp inainte de cea de-a doua numire in functie.
„Stiu de acest caz si am fost nemultumit de articolul in baza caruia s-a facut numirea, pentru ca in cazul dansului expira cele sase luni, conform ordonantei 79. (…) Eu l-am si atentionat ca mai are doua saptamani. Vineri s-a intors foarte suparat de la Bucuresti ca nu mai primeste (prelungirea mandatului – n.red) si luni a primit prelungirea pana la concurs. (…) Lucrurile sunt cusute cu apa alba. Eu am incercat sa-i explic ministrului. Am si depus in scris un document. Nu intelegem in ce conditii. A avut recomandari politice de la nivelul judetului Constanta. Nu stiu, asa am inteles.”, a afirmat liderul sindical.
„Dumnealui tot timpul se lauda colegilor ca intra la ministru cand vrea. De la inceput, cand a fost numit, le spunea colegilor ca vine de la minister, ca toata ziua a fost la minister, ca are delegatii cu stampila de la ministru. In conditiile acestea va dati seama ca toata lumea a dat inapoi”, a mai precizat Gheorghe Chis, intrebat cum isi explica cea de-a doua numire in functie.
Liderul sindical, Gheorghe Chis, a subliniat ca exista o problema la nivelul conducerii serviciilor de ambulanta, pentru ca nu au fost organizate la timp concursuri pentru ocuparea posturilor, asa cum prevede actuala legislatie. In prezent, spune Gheorghe Chis, posturile sunt ocupate in baza vechii legislatii. In acelasi timp, acesta avertizeaza ca in acest moment nu avem nici un manager „numit legal in functie”.
„In mod normal, concursul trebuia sa fie organizat in sase luni de zile, insa a trecut un an de zile si nu s-a intamplat nimic. In prima faza a fost o discutie cu privire la armonizarea legislatia veche cu prevederile actuale care prevad ca numirea se face prin ordin de ministru, nu prin dispozitii de la DSP. (…) Nu erau multe modificari iar noi le-am trimis in urma cu doi ani de zile, cand ministru era Banicioiu, pe care l-am rugat sa armonizeze legislatia, sa putem organiza concursuri, pentru a intra in legalitate. Din decembrie anul trecut, conform ordonantei 79, toate numirile trebuiau facute de catre Ministerul Sanatatii prin ordin de mnistru. In acest moment, nu avem nici un manager care este numit legal. Majoritatea a ramas in functie in baza deciziilor luate de DSP, chiar daca ordonanta 79 prevede ca numirile sunt facute de minstru”, a mai afirmat liderul sindical.