Sari direct la conținut

Şeful Pentagonului a vorbit cu ministrul rus al apărării. Este deja a doua convorbire între Austin şi Belousov în mai puţin de o lună

HotNews.ro
Noul ministru al Apărării de la Moscova, Andrei Belousov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Andrei Belousov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, au vorbit vineri la telefon deja pentru a doua oară în decurs de mai puţin de o lună, convorbirea fiind anunţată atât de Pentagon, cât şi de Moscova, potrivit News.ro.

Potrivit unui scurt comunicat al Pentagonului, „secretarul Austin a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicare în contextul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei”. Washingtonul nu dă alte detalii.

Potrivit Moscovei, „a fost discutată problema prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii şi a reducerii riscului unei posibile escaladări”. Ministerul rus al Apărării precizează într-un comunicat că discuţia a avut loc la iniţiativa părţii ruse şi menţionează că este a doua oară când Andrei Belousov vorbeşte cu Lloyd Austin de la numirea sa în funcţie.

Conversaţia dintre Austin şi Belousov a avut loc după summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie, la care aliaţii şi-au declarat sprijinul ferm pentru Ucraina, dar şi disponibilitatea de a menţine deschise canalele de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile şi a preveni escaladarea, potrivit textului Declaraţiei finale.

Aceasta a fost cea de-a doua conversaţie între miniştrii apărării din SUA şi Rusia, precedenta având loc la 25 iunie. Înainte de aceasta, ultima conversaţie între şefii departamentelor de apărare din SUA şi Rusia avusese loc în martie 2023.

Contactele dintre Moscova şi Washington au scăzut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

La 12 mai, liderul rus Vladimir Putin l-a înlocuit în fruntea Ministerului Apărării pe veteranul Serghei Şoigu, un vechi aliat, cu Andrei Belousov, considerat „mai tehnocrat”, dar Washingtonul apreciase că această schimbare nu va influenţa cursul războiului de agresiune din Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro