Sari direct la conținut

Șeful primului Parchet care își suspendă activitatea, mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate! / Este o amnistie pe bucăți!

HotNews.ro
procurorul Viorel Teliceanu, Foto: Info Sud-Est
procurorul Viorel Teliceanu, Foto: Info Sud-Est

Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța, primul parchet care a anunțat măsura fără precedent a suspendării activității din cauza modificării legilor justiției, îi transmite ministrului Justiției, Tudorel Toader, că justiția este bulversată și că „așa ceva nu se mai poate”. El a declarat pentru HotNews că aceste modificări au, în primul rând, un impact psihologic asupra magistraților, care sunt sub o permanentă presiune, dar vor duce și la blocarea activității în Ministerul Public. „Nu mai este necesară amnistia dintr-o dată, pentru că asta este amnistia, e amnistie pe bucăți”, afirmă procurorul.

Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, a declarat pentru HotNews.ro că această ultimă ordonanță dată de Guvern sub pretextul unor modificări necesare, precum admiterea la Institutul Național al Magistraturii, aduce și alte modificări care nu necesitau urgență. „Ce urgență era să se modifice procedura de numire a procurorilor de la vârful parchetelor, fără niciun fel de consultare?”

Principalele nemulțumiri

  • În primul rând, posibilitatea ca în funcțiile de rang înalt din parchete să poată fi numiți și judecători. Se încalcă principiul separării carierelor.
  • Trecerea avizului de la Secția de de procurori a CSM la plenul CSM pentru numirea procurorilor la vârful parchetelor. Din plenul CSM fac parte și doi membri ai societății civile aleși de Senat prin vot eminamente politic. Păi și atunci nu asistăm la o politizare a Ministerului Public?
  • Se va crea blocaj instituțional pentru că aceste funcții nu mai pot fi ocupate cu delegare. Se poate imagina și ipoteza că nu mai există procuror general sau procuror-șef la DNA și adjuncți, care sunt și ordonatori de credite.

Care este motivul pentru care un judecător care a fost o viață judecător civilist poate să fie după 20 de ani șeful Parchetului General? (…) Este foarte posibil să fie cineva care nu întrunește condițiile pentru procuror general și atunci trebuia modificată legea. La fel și condiția de vechime, care era 18 ani pentru ocuparea posturilor de la vârful parchetelor, iar acum a fost scoasă. Probabil că cineva nu întrunește condițiile și de-aia au modificat legea. Eu altă justificare pentru modificare prin Ordonanță de Urgență nu văd.

Sunt revoltați și judecătorii de așa ceva pentru că văd că puțin câte puțin autoritatea judecătorească este destructurată. Nu mai este necesară amnistia dintr-odată, pentru că asta este amnistia, e amnistie pe bucăți.

Impactul asupra magistraților

  • Impact psihologic, o presiune evidentă asupra magistraților.
  • Plecarea procurorilor – anul trecut, din 7 procurori stagiari, 4 au trecut judecători, tocmai din cauza acestor modificări aduse legilor justiției. Nu mai avem cu cine să muncim. În 2018, am avut o perioadă în care la Parchetul Judecătoriei Constanța am avut doar doi procurori cu funcție de execuție. Procurorii stagiari au reprezentat o jumătate din personalul din Parchetul Judecătoriei. Cu cine mai lucrăm la toate cazurile, tâlhării, violuri, șantaje, furturi grave? Nimeni nu ne-a băgat în seamă.

Mesajul către ministrul Justiției

Mesajul către ministrul Justiției este unul singur – nu se mai poate. Să se pună în aplicare de îndată recomandările MCV, care sunt obligatorii și sunt de bun simț. Nu cerem niciun favor, cerem să se pună în aplicare niște principii stabilite de comisii de experți internațional, obiectiv și fără patimă politică. Dânsul este membru al Comisiei de la Veneția. Păi tocmai dânsul nu respectă principiile statuate de Comisia de la Veneția?

Concluzia șefului Parchetului Constanța: Justiția este bulversată, magistrații nu mai au încredere.

Parchetul Judecătoriei Constanța a decis să își suspende activitatea pentru trei zile, începând de luni. Este primul parchet din țară care ia o astfel de decizie fără precedent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro