Șeful Telegram, Pavel Valeryevich Durov, arestat. Povestea managerului înlănțuit din cauza libertății
- Eugen Istodor
Pavel Valeryevich Durov, șeful Telegram, s-a jucat cu justiția franceză, pentru a lua cina la Paris. Dichisit pentru a gusta din escargot și șampanie, Durov s-a trezit, din avion, direct la pușcărie. Justiția franceză l-a arestat pentru acuzații precum complicitate cu traficanți de copii și de droguri. Complicitate cu mafioți de toate felurile. Mai mult, autoritățile nu au văzut cu ochi buni felul în care a lăsat liber ”măcelul” rușilor și ucrainenilor pe Telegram.
Unii spun că acest caz Durov-Telegram ne vorbește despre libertatea cuvântului. Da, dar să nu uităm că Durov nu este creator, ci manager ”de cuvinte”. Și, de aici, paradigma se schimbă radical.
Telegram – rețea influentă de socializare
2016. Facebook s-a făcut de râs intrând în afacerea de vânzare de date personale către Cambridge Analytica. Astfel Brexit-ul a fost împlinit și alegerea lui Donald Trump a fost deplină. Utilizatorii, auzind de vânzarea datelor, au migrat către alte platforme. Astfel, a fost pedepsit Facebook-ul și Zuckerberg, patronul lui. Telegram, una din rețelele de socializare alese de migranți, a transmis: ”Noi nu vindem datele utilizatorilor niciodată! Nu moderăm conținutul niciodată!”. Și utilizatorii imediat s-au simțit liberi. Și promisiunile au fost ținute.
A nu modera – Bine! A tolera crima, hoția, traficul de copii – Rău!
Și acum intrăm în esența problemei. Libertate-libertate, dar până unde sunt liber? Definițiile obișnuite spun că libertatea mea nu ar trebui să facă rău celuilalt. Copilului, femeii, omului în nevoie, prietenului. Ori Telegram a declarat libertate absolută. Inclusiv, înseamnă asta, libertatea de a tolera răul.
Povestea, da, merită discutată. Cine stabilește răul și binele pe rețelele de socializare? Când ne facem selfie este bine? Unii spun: ne arătăm egoiști și ne facem rău nouă. Alții spun că răul e că stârnim invidia celorlalți. Decizia de a privi, caracterul celorlalți nu pot fi modificate. Postezi și lași să se întâmple lucrurile. Discuția pe temă minoră, după cum vedeți, e infinită. Dar când e vorba de a fi traficant și a încuraja traficul de copii și de droguri și de pornografie infantilă a cui e decizia? A celor ce vor să-și vândă ieftin copilul, a celor ce vor să cumpere droguri? Da, bineînțeles. Copilul, drogul, devin pătrunjel, spanac. Copilul și dependentul de drog devin marfă. Și astfel intrăm în ”banalitatea răului”. Nu mai facem deosebire între rău și bine, primează doar vânzarea. Eu vreau să cumpăr. Am poftă de copil, de drog. Nu-mi pasă! Eu îmi satisfac plăcerea.
Durov înțelege vânzarea. Dar ”jocul de-a vorbele”?
Durov este manager. Când a avut VKontakte, facebookul rusesc, a decis să nu vândă datele utilizatorilor autorităților ruse (2014). A devenit erou pe bună dreptate. Era o decizie de manager, în primul rând. Dar era vorba de date, de utilizatori, de identitate. Și era vorba de dictatura lui Putin.
„Jocul cu vorbele” e cu mult mai complicat, mai ales în lumea liberă. Managerul Durov nu face decât să fie gazdă bună pentru tot felul de utilizatori. Le găzduiește vorbele, faptele, gratuit. Gazda a fost acuzată, în Franța de data asta, de eșecul de a coopera cu forțele de ordine în ceea ce privește traficul de droguri, conținutul sexual în care sunt implicați copii.
Situația, într-un anume fel, este similară cu cea din Rusia lui Putin. Nu dau datele traficanților! Telegram afirmând libertatea, a dat declarații ambigue privind moderarea comentariilor. Rezultatul contează, este vizibil: avem ”bule” cu trafic de toate felurile, avem ”bule” cu măcel rusesco-ucrainean, avem ”bule” cu bullying pe Telegram. Dacă Telegram nu a moderat și a lăsat liber orice conținut, Justiția franceză a luat poziție. Da, Justiția cea care stabilește binele și răul. Dacă Telegramul nu stabilește niște limite, Justiția o face.
Telegram, „libertatea de expresie”
„Libertatea de expresie”, utopie și realitate în mass-media de sute de ani ține foarte mult de Justiție și de discernământul audienței. Nu? Respingem un conținut care nu ne place, un conținut care ne sfidează principiile. Avem discernământul necesar să respingem ceva ce ne-ar implica în dauna felului nostru de a fi. De ce? Pentru că discernământul nostru este determinat și de Justiție. Adică, totuși, zic eu, nu tolerăm traficul sexual al copiilor sau al imaginilor cu ei, traficul de droguri, războiul, instigarea la ură și la asalt al Casei Albe. Nu tolerăm și pentru că Justiția spune: Te pedepsesc!”
Putem să nu fim în bulele respective, corect. Să întoarcem capul, nu? Noi, utilizatorii, putem face asta. Durov, care știe Totul, poate face asta? Și răspunsul este Da! Și el, omul, poate! Când se întâmplă sub ochii tăi o crimă, poți să mai trăiești? De ce nu? În numele libertății. Poți fi liber să-ntorci privirea, dacă nu cumva tu ești părtaș la Rău. Poți întoarce ochii, poți lăsa să se întâmple orice? Da, se numește Libertate. Justiția are însă o nuanță: complicitate.
Deci, ce este libertatea?
Libertatea înseamnă să nu faci rău celuilalt. Telegram nu face rău Celuilalt. Este un flux, nu analizează, nu urmărește, nu moderează. Dar, iar ne întrebăm: ce este libertatea? Libertatea înseamnă să nu faci tu rău, bun, dar dacă nu faci rău, poți închide ochii la răul celuilalt? Răspunsul este din nou: da! Sunt liber. Tu ești liber, dar Justiția poate numi libertatea ta culpă, complicitate.
Și, Pavel Valeryevich Durov a numit Libertate cina sa la Paris. Justiția însă a numit Libertatea Complicitate. De ce? Justiția nu poate fi un ”suflet mort” care trece cu vederea orice.
P.S: Nu intru în polemica privind Libertatea lui Durov. Omul este curajos în sine, sper, și nu se va ascunde sub ”mantaua” bilioanelor de euro și acțiuni.
Detalii biografice (conform BBC)
Pavel Durov s-a născut în Rusia și acum locuiește în Dubai, unde își are sediul Telegram. El deține dublă cetățenie a Emiratelor Arabe Unite și Franței. Telegramul este popular în Rusia, Ucraina și statele din fosta Uniune Sovietică. Aplicația a fost interzisă în Rusia în 2018. Interdicția a fost anulată în 2021.
Telegram este una dintre cele mai importante platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.
Durov a fondat Telegram în 2013. A părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor guvernului de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VKontakte. Apoi, a vîndut VKontakte.
Telegram funcționează după un algoritm care permite grupuri de până la 200.000 de membri, ceea ce face mai ușoară răspândirea dezinformării și partajarea conținutului conspiracist, neo-nazist, pedofil sau legat de teroare.
În Marea Britanie, aplicația a fost analizată de autorități pentru că găzduiește canale de extremă dreapta care au jucat un rol esențial în organizarea dezordinei din orașele engleze la începutul acestei luni.