Sari direct la conținut

Semion Moghilevici, cel mai puternic om de care nu ati auzit niciodata, a intrat in Top Ten Most Wanted. FBI: Este mai puternic decat John Gotti

HotNews.ro

Semion Moghilevici ar putea fi cel mai puternic om de care nu ati auzit niciodata. FBI sustine ca Moghilevici, un gangster nascut in Ucraina, este implicat in trafic de arme, extorcare, prostitutie si angajare de criminali platiti, relateaza CNN. Una dintre firmele atribuite gangsterului a fost infiintata in Ungaria pe numele a trei romani someri si a unui avocat evreu.

„Are acces la atat de multe resurse, inclusiv la fonduri si organizatii criminale incat poate, cu un telefon si un ordin, sa afecteze economia globala”, spune un responsabil de varf al FBI, agentul special Peter Kowenhoven.

Lipsa de mila, expertiza in finante si influenta internationala i-au adus lui Moghilevici, supranumit Seva, un loc in Top Ten Most Wanted Fugitives, unde a fost inclus recent. El traieste si opereaza de ani de zile in Rusia.

„Este un barbat foarte puternic”, spune agentul special al FBI Mike Dixon. „Cred ca este mai puternic decat ar fi putut fi John Gotti vreodata, deoarece are puterea de a influenta natiuni. Gotti nu a atins niciodata acest statut”.

El este acuzat de escrocarea unor investitori canadieni si americani cu 150 de milioane de dolari, intr-o complexa escrocherie financiara internationala. In centrul ei s-a aflat o firma denumita YBM, care ar fi trebuit sa produca magneti intr-o uzina din Ungaria.

Autoritatile afirma ca schema includea registre contabile false, operatiuni de mituire a contabililor si cresterea nejustificata a actiunilor YBM, care avea cartierul general in Newtown, Pennsylvania.

Intr-o perchezitie efectuata in 1998, FBI a gasit foarte multe documente – ordine de cumparare, facturi, comenzi pentru transportul marfii peste ocean, chiar si schite tehnice – tot ceea ce trebuia gasit la o afacere legala.

Lipsea un singur lucru: „Nu exista niciun magnet”, explica Dixon.

Totul era o escrocherie.

„In esenta, compania nu facea decat sa mute banii prin mai multe conturi bancare in Budapesta si alte tari din intreaga lume, anuntand investitorii ca se cumpara materii prime si se vand produse finite”.

Datorita faptului ca firma era cotata la bursa, oricine detinea actiuni putea castiga foarte multi bani. „Desigur, Moghilevici controla mari pachete de actiuni din strainatate, realizand profituri impresionante in urma escrocheriei”, a continuat Dixon.

Arestat de rusi si eliberat pe cautiune

Autoritatile rusesti l-au arestat anul trecut sub acuzatia de eludare a taxelor, dar, deoarece Statele Unite nu au o conventie de extradare cu Rusia, nu a putut fi adus in fata justitiei americane. A fost eliberat pe cautiune.

FBI crede ca Moghilevici si-a diversificat actiunile, dupa afacerea YBM, si a inceput sa manipuleze pietele internationale de energie, fapt care ii ofera o influenta mare asupra altor natiuni.

Dixon noteaza faptul ca Moghilevici controleaza sau influenteaza companii implicate in razboiul gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina.

Noul tip de gangster

Autoritatile americane afirma ca Moghilevici, care are o licenta in economie in Ucraina, este recunoscut pentru firea sa cruda, dar si pentru inteligenta de care da dovada in afaceri, care i-a adus supranumele de „Don cel destept”.

„Lucreaza cu un grup de asociati foarte sofisticati, bine educati si extrem de loiali”, subliniaza agentul special Dixon. „Angajeaza consultanti de top, avocati, firme de management al riscului pentru a-l asista si proteja in actiunile criminale pe care le intreprinde”.

Louise Shelley, un expert in crima organizata de la Universitatea George Mason, spune ca Moghilevici reprezinta un nou tip de criminal.

FBI spera ca Moghilevici va calatori, in cele din urma, intr-o tara care are conventie de extradare cu Statele Unite.

Moghilevici si Romania

In afacerile lui Moghilevici au fost implicati si romani, dupa cum relata Romania Libera, in 2008, intr-o prezentare in extenso a afacerilor gangsterului. Astfel, „in livrarea de gaze naturale Ucrainei din Turkmenia au fost intotdeauna intermediari care cautau sa se pozitioneze pe piata, trecand prin cabinetele politicienilor, dar s-a ajuns ca firma preferata sa fie Itera”, legata de numele lui Moghilevici.

La finele lui 2002, Eural Trans Gas a inlocuit Itera ca intermediar pentru achizitionarea gazului din Turkmenistan pentru a-l revinde Ucrainei. Noua societate avea sediul intr-o localitate din Ungaria, unde fusese declarata de trei romani someri si un cetatean israelian numit Zev Gordon. Zev nu a ascuns niciodata ca este avocatul lui Moghilevici, dar a recunoscut ca a fondat Eural Trans Gas la ordinul lui Dmitri Firtaci, astazi domiciliat la Londra si clasat pe locul cinci in randul celor mai bogati oameni din Ucraina, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari.

Numele lui Moghilevici este legat si de arestarea rusului Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme, atunci cand procurorul federal din New York, Michael J. Garcia, a multumit Politiei romane de frontiera si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cooperarea in aceasta operatiune.

„Bout (41 de ani) a fost arestat pe 5 martie la Bangkok de agenti ai Departamentului american Antidrog (DEA), de politia thailandeza si agenti din Romania si Olanda. Pe 6 martie a fost arestat la New York si Andrew Smulian (46 de ani). Bout ar fi trebuit sa vina in februarie la Bucuresti pentru tranzactie. Liderul FARC, Raul Reyes, a fost ucis intr-un raid al armatei columbiene in Ecuador la inceputul lunii martie.

Acum, vanatoarea continua, cel vizat fiind ucraineanul Semion Iokovici Moghilevici. Reyes, care a venit in ianuarie la Bucuresti pentru a cumpara uraniul necesar unei „bombe murdare”, ar fi negociat cu un membru al organizatiei lui Moghilevici, Solntevskaia. Legaturile dintre Solntevskaia si reteaua terorista al-Qaeda i-au alertat pe agentii MI6 la Bucuresti”, scria Romania Libera, in 2008.

Cititi mai multe despre acest subiect si pe Centrul roman pentru jurnalism de investigatie:

Semion Mogilevich a fost arestat la Moscova

Gangsta’s Paradise

Stapanii aurului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro