Semnal major: Pedro Sanchez a sosit la Kiev în ziua în care Spania a preluat președinția UE
- Redactia Hotnews
Premierul spaniol Pedro Sánchez a sosit la Kiev sâmbătă dimineață, chiar în ziua în care Spania a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, transmițând astfel un semnal puternic privind continuarea sprijinului UE pentru Ucraina.
Sanchez urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski,
„Deja la Kiev. Am vrut ca primul act al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene să fie în Ucraina”, alături de Volodimir Zelenski, a scris Pedro Sanchez pe contul său de Twitter, precizând că va transmite toată solidaritatea Europei”.
„Vom continua să ajutăm poporul ucrainean până când pacea va reveni în Europa”, a adăugat el.
Ya en Kyiv.
He querido que el primer acto de la Presidencia española del Consejo de la UE, sea en Ucrania junto a @ZelenskyyUa.
Trasladaré a su Gobierno y al Parlamento toda la solidaridad europea.
Mantendremos el apoyo al pueblo ucraniano hasta que la paz regrese a Europa. pic.twitter.com/bPcvnYxNZZ
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) July 1, 2023
Sanchez dorește ca această călătorie să fie primul act al președinției spaniole „pentru a arăta prin prezența sa sprijinul nemijlocit al UE pentru Ucraina în toate domeniile: militar, umanitar și economic”, a transmis biroul său în urmă cu două zile, potrivit Reuters.
Războiul din Ucraina și consecințele sale vor fi o prioritate în timpul președinției spaniole a precizat sursa citată
Spania a preluat președinția UE
La 1 iulie 2023, Spania a preluat de la Suedia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Spania (iul.-dec. 2023), Belgia (ian.-iun. 2024) şi Ungaria (iul.-dec. 2024), conform site-ului consilium.europa.eu, preluat de Agerpres.
Spania a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de patru ori: în 1989, în 1995, în 2002 şi în 2010. Ultima preşedinţie spaniolă a Uniunii, cea din 2010, a fost marcată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, precum şi de criza economică care a afectat toate ţările Uniunii, mai informează site-ul spanish-presidency.consilium.europa.eu.
În anterioara preşedinţie a Uniunii, Suedia s-a concentrat asupra unor obiective precum securitate, unitate, competitivitate, tranziţia verde şi energetică, valorile democratice şi statul de drept. A acordat prioritate continuării sprijinului economic şi militar pentru Ucraina, precum şi sprijinului pentru calea Ucrainei către UE sau reducerii riscurilor de volatilitate a preţurilor la energie şi reformei pieţei energiei, tranziţiei verzi şi respectării statului de drept, conform site-ului consilium.europa.eu.
Priorităţile şi logo-ul actualei preşedinţii spaniole a Uniunii Europene
Priorităţile preşedinţiei spaniole au fost prezentate la 15 iunie 2023 de către preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez. Astfel, cele patru priorităţi asumate de Spania de la 1 iulie sunt promovarea reindustrializării Europei, avans în tranziţia ecologică, consolidarea pilonului social şi consolidarea unităţii europene.