Sari direct la conținut

Semnarea unui nou acord de colaborare științifică între SUA și China a fost amânată din nou, deși precedentul acord a expirat de peste un an

HotNews.ro
Semnarea unui nou acord de colaborare științifică între SUA și China a fost amânată din nou, deși precedentul acord a expirat de peste un an
Steagul Chinei și steagul SUA. Foto: Kirill Makarov / Panthermedia / Profimedia

Statele Unite ale Americii și China au ratat un nou termen la care ar fi putut semna reînnoirea acordului de colaborare științifică dintre cele două state, relatează Nature. Există însă semnale că un nou acord va fi semnat în curând, cel mai probabil după alegerile prezidențiale din SUA, dar va fi unul care va reflecta răcirea relațiilor dintre cele două state.

SUA și China negociază de peste un an termenii și condițiile unui nou acord de colaborare științifică, după ce precedentul a expirat la 27 agust 2023. Pactul este unul mai degrabă simbolic, însă este considerat crucial în ecuația relațiilor dintre cele țări, mai ales după ce a suferit deja două amânări de câte șase luni de la data expirării.

Sursele citate de Nature susțin că, în ciuda tensiunilor dintre cele două state, un nou acord va putea fi semnat, însă va fi unul cu mult mai multe limitări față de precedentele. Foarte probabil, amânările pot fi puse pe seama temerii candidaților la Casa Albă că orice cooperare cu China va duce la o pierdere de voturi.

Un acord mai degrabă simbolic

Primul acord de acest gen a fost semnat în anul 1979 de către președintele american Jimmy Carter și premierul chinez de atunci, Den Xiaoping, iar rolul său era acela de a sublinia îmbunătățirea relațiilor diplomatice dintre cele două state.

De la ultima reînnoire a pactului, cea din anul 2018, interacțiunea dintre SUA și China s-a răcit extrem de mult, mai ales ca urmare a poziției antagonistice a fostului președinte Donald Trump față de autoritățile politice de la Beijing.
În același an 2018, administrația Trump lansa un program extrem de controversat, botezat „China Initiative”, al cărui scop era prevenirea infiltrării spionilor chinezi în centrele de cercetare americane.

După ce a fost acuzat de rasism față de cetățenii americani de origine chineză și după ce s-a dovedit că dovezile oferite de FBI erau unele false, programul a fost închis în anul 2022 în timpul administrației Biden.

Un an mai târziu, în 2023, reprezentanții Partidului Republican i-au solicitat secretarului de stat Antony Bliken anularea completă a acordului de colaborare științifică cu China, pe care l-au catalogat ca o amenințare la securitatea națională.
Cu doar o lună în urmă, reprezentanții Partidului Democrat și cei ai Partidului Republican au propus însă un nou proiect care, dacă va fi aprobat, va obliga Departamentul de Stat să înștiințeze Congresul american cu privire la orice intenție de reînnoire a acordului, să justifice motivele pentru care ar extinde o astfel de colaborare, precum să și detalieze toate riscurile pe care le-ar reprezenta semnarea unui nou pact.

Un nou acord va fi marcat de răcirea relațiilor diplomatice dintre SUA și China

Pe de altă parte, China nu a arătat că ar fi dispusă să accepte orice fel de termeni propuși de SUA, astfel că negocierile vor fi unele extrem de dure.

Cel mai probabil, afrimă Marina Zhang, cercetător în cadrul Universității Tehnologice din Sydney, citată de Nature, cele două state vor găsi un interes comun în dezvoltarea energiilor regenerabile, însă este de așteptat ca să apară o limitare a colaborării în ceea ce înseamnă proiectele menite să reducă încălzirea globală, sănătatea publică sau securitatea alimentară.

În domeniile în care SUA s-ar putea simți puternic amenințată de China, a se vedea inteligența artificială, computerele cuantice sau tehnologia chipurilor și a semiconductorilor, este de așteptat să apară restricții.
Deborah Selligsohn, specialist în relațiile SUA-China, din cadrul Universității Villanova din Pennsylvania, este de părere că ambele părți vor accepta într-un final o colaborare limitată, în care cele două state să se simtă comfortabil, dar care să și reflecte actuala relație bilaterală dintre state.

Foarte probabil, a subliniat și Tang Li, cercetător în cadrul Universității Fudan din Shanghai, o decizie nu va fi luată decât după alegerile prezidențiale din SUA, alegeri care vor avea loc în luna noiembrie. Iar în acest moment, administrația Biden este reticentă în a semna un nou acord, atâta vreme cât riscă să piardă voturi, a adăugat specialistul chinez.

Chiar dacă semnarea unui nou acord de colaborare științifică este considerată doar o problemă de timp de către mai toți specialiștii în domeniu, este neclar însă cum va arăta acest acord, și cum noua administrație îi va influența cursul.

INTERVIURILE HotNews.ro