Sari direct la conținut

Senatul propune o nouă lege a jocurilor de noroc: Vedetele și sportivii să nu mai poată promova pariurile sportive

HotNews.ro
Senatul Romaniei, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Senatul Romaniei, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Senatorii au adoptat miercuri, cu 80 de voturi pentru și două abțineri un proiect de lege care reglementează regimul jocurilor de noroc. Inițial proiectul de lege prevedea interzicerea reclamelor la jocurilor de noroc dar această prevedere a fost eliminată. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Astfel, în urma dezbaterilor din comisiile de specialitate, senatorii au votat pentru permiterea reclamelor între orele 23,00 şi 6,00 și a stipulat ca reclamele outdoor să nu poată depăşi 30 de metri pătraţi.

Inițiativa legislativă completază art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului şi modifică și completarea Legii 148/2000 privind publicitatea.

Unul dintre amendamente prevede ca rularea pe tv în intervalul orar 6,00 – 23,00, „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii” să fie însoţite de mesajul „Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

O altă modificare introdusă de senatori stipulează că „formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi” şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

Un amendament important, introdus de senatorul UDMR Turos Lorand, prevede „interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive”.

Proiectul de lege adoptat de senatori urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro