Sari direct la conținut

Sentința așteptată în procesul lui Trump va fi amânată până la 18 septembrie, ca urmare a deciziei Curții Supreme

HotNews.ro
Judecătorul din procesul penal intentat lui Donald Trump pentru plăți mascate a amânat marți anunțarea sentinței sale, prevăzută peste nouă zile, până la 18 septembrie, a doua zi după ce Curtea Supremă a SUA a prelungit imunitatea fostului președinte american, potrivit AFP și Reuters.
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia

„Data pronunțării sentinței din 11 iulie este, prin urmare, anulată” și „amânată la 18 septembrie, dacă mai este necesar”, adică cu aproximativ șase săptămâni înainte de data alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie 2024, a scris magistratul din New York.

Noul calendar înseamnă că Trump va fi probabil nominalizat de partidul său pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în momentul în care va fi condamnat. Judecătorul Juan Merchan va decide acum pedeapsa lui Trump, inclusiv dacă îl va trimite la închisoare, în plină campanie electorală generală înaintea alegerilor din 5 noiembrie.

Trump se confruntă cu o luptă dificilă pentru a obține anularea condamnării, deoarece o mare parte din comportamentul în cauză a fost anterior mandatului său.

Avocații fostului președinte au cerut instanței să anuleze condamnarea acestuia în cazul plăților ilegale făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels și să amâne pronunțarea sentinței ce ar urma să fie anunțată în această lună, scrie BBC.

Decizia de luni a Curții Supreme a SUA, care oferă președintelui american o imunitate parțială pentru acțiunile oficiale din timpul mandatului, a fost citată de avocații lui Donald Trump, care vor acum anularea condamnării în cazul plăților făcute către Stormy Daniels.

Argumentul avocaților este că Trump a semnat actele care au autorizat plățile către Daniels în timpul mandatului său la Casa Albă, în 2017, ceea ce, susțin avocații săi, ar trebui luat în considerare.

Luni, avocații lui Trump au trimis o scrisoare în acest sens judecătorului Juan Merchan, din New York, relatează presa americană. Scrisoarea nu a fost încă făcută publică, iar judecătorul Merchan nu a comentat această chestiune.

Anul trecut, avocații au susținut în mod similar, dar fără succes, că acuzațiile din acest caz implicau acte oficiale, legate de atribuțiile prezidențiale ale lui Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro