Sari direct la conținut

Sentință pentru vinovații catastrofei feroviare de la Santiago de Compostela. Accidentul din 2013 s-a soldat cu 80 de morți

HotNews.ro
Sentință pentru vinovații catastrofei feroviare de la Santiago de Compostela. Accidentul din 2013 s-a soldat cu 80 de morți
Francisco José Garzón, mecanicul trenului deraiat Foto: Zuma Press / Profimedia

Un tribunal spaniol a condamnat vineri la doi ani şi jumătate de închisoare un mecanic de tren şi un fost responsabil al reţelei feroviare spaniole pentru un accident de tren care s-a soldat cu 80 de morţi în 2013 la Santiago de Compostela, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Cei doi inculpaţi au încălcat datoria de prudenţă pe care funcţiile lor o impuneau” şi au „pus în pericol” pasagerii trenului, a estimat tribunalul din acest oraş din Galicia (nord-vest), citat într-un comunicat al autorităţii judiciare spaniole.

Pe 24 iulie 2013 seara, trenul de mare viteză Alvia 04155 a deraiat brusc înainte de sosirea în Santiago de Compostela, iar ulterior a lovit un parapet la 4 km de oraş.

Accidentul, produs în ajunul unei sărbători regionale care reuneşte în fiecare an mii de pelerini catolici în oraşul galician, s-a soldat şi cu peste 140 de răniţi printre pasageri.

Ancheta a scos rapid la iveală faptul că trenul circula cu viteză excesivă. Trenul Renfe, compania de căi ferate spaniolă, rula cu 179 km/h atunci când a deraiat, în timp ce limita de viteză pe acest tronson era de 80 km/h.

În verdictul său de 530 de pagini, tribunalul a recunoscut responsabilitatea directă a mecanicului de tren şi a fostului responsabil al ADIF, organism care gestionează reţeaua feroviară spaniolă, în moartea a 79 dintre cele 80 de persoane care şi-au pierdut viaţa.

Cea de-a 80-a victimă, rănită în accident şi decedată 73 de zile mai târziu în urma unei boli grave, a fost contabilizată în rândul răniţilor. Acest lucru deschide totuşi calea către obţinerea unei indemnizaţii, potrivit comunicatului.

INTERVIURILE HotNews.ro