Sari direct la conținut

Separatiștii pro-ruși din Donețk evocă lupte grele și cer ajutor militar Rusiei: „Suntem loviți de artilerie grea, mortiere, lansatoare de grenade și tancuri. Oamenii mor”

HotNews.ro
militia din Donetk, Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia Images
militia din Donetk, Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia Images

​Reprezentantul oficial al miliției populare din Donețk, Eduard Basurin, afirmă că în Donbas se desfășoară un război și a cerut asistență financiară și militară Rusiei în timp ce liderul republicii separatiste, Denis Pușilin, acuză atacuri ucrainene cu armament greu, potrivit Kommersant.

Basurin a anunțat că autoritățile din regiunile separatiste consideră situația din regiune ca fiind „critică”.

„În primul rând, este nevoie de ajutor militar în diferite direcții, eu nu aș refuza nici ajutor moral și financiar”, a spus Basurin în timpul unei emisiuni difuzate pe canalul de Youtube Solovyov-LIVE care are peste un milion de urmăritori.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a vorbit și el despre „o escaladare bruscă” a conflictului cu Ucraina. El a spus că peste 1.700 de obuze au fost trase pe teritoriul regiunii separatiste în ultima zi, susținând că „au loc lupte, inclusiv în apropierea graniței cu Rusia”.

Liderii separatiști evocă lupte grele

El a descris la rândul său situația ca fiind critică și a cerut tuturor bărbaților să se prezinte la birourile militare de înregistrare și înrolare.

„Suntem loviți de artilerie grea, mortiere, lansatoare de grenade și tancuri. Oamenii mor. Școlile nr. 105 și nr. 56 din capitală au fost grav avariate”, a declarat Pușilin într-un comunicat oficial citat de Kommersant.

Pușilin a anunțat sâmbătă că a semnat decretul de mobilizare generală a populației din republica separatistă.

El susține în comunicatul remis luni că trupele ucrainene bombardează așezările Zaițevo, Gorlovka, Donețk, Iasînuvata, Kominternove și Dokuceaievsk și că „grupuri ucrainene de sabotaj pătrund în republică”.

„Facem apel la întreaga populație masculină – toți cei care sunt capabili să țină armele în mână – să vină la comisariatele militare și să-și susțină familiile, copiii, soțiile, mamele și Patria noastră”, s-a adresat șeful RPD.

Intensificare a propagandei în presa rusă

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat duminică pe omologul său francez Emmanuel Macron că forțele Kievului nu vor răspunde la provocările venite din partea separatiștilor pro-ruși.

Cu o zi în urmă președintele american Joe Biden avertiza că Vladimir Putin s-a hotărât să invadeze Ucraina, evocând și campania puternică de propagandă declanșată în presa rusă.

Casa Albă a confirmat luni organizarea unui summit între președintele Joe Biden și Vladimir Putin, cu condiția ca Rusia să nu invadeze Ucraina.

Însă mai târziu în cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a catalogat drept „prematur” anunțul părții americane.

Peskov a declarat că Putin și Biden s-ar putea întâlni dacă vor considera necesar, dar a subliniat că „este prematur să vorbim despre planuri concrete pentru un summit”.

Kommersant este cel mai citit ziar financiar din Rusia, fiind considerat de orientare liberală. Declarațiile celor doi lideri separatiști din Donețk au fost pe amplu redate de presa rusă, nu doar de mass-media oficială a Kremlinului.

Citește LIVETEXT ultimele evoluții ale situației din Ucraina pe HOTNEWS.RO:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro