Separatiștii sârbi din Bosnia vor să-și înființeze propria poliție de frontieră

Președintele Republicii Srpska (RS) din Bosnia, Milorad Dodik, a anunțat luni o lege pentru înființarea unei forțe a poliției de frontiere pentru entitatea pe care o conduce, după ce Curtea Constituțională de la Sarajevo a declarat că el pune în pericol ordinea constituțională și juridică a țării, transmite Reuters.
Milorad Dodik a menționat pe social media că Republica Srpska a convenit luni să-și creeze propria poliție de frontieră, în concordanță cu Acordul de Pace de la Dayton, care a consfințit încheierea războiului din Bosnia (1992-1995), notează Agerpres.
În virtutea acestui acord, Bosnia a fost divizată în entitățile semiautonome Federația croato-bosniacă și Republica Srpska, legate de un guvern central și supervizate de un emisar internațional al cărui rol este de a împiedica alunecarea spre conflict a Bosniei.
Decizia lui Milorad Dodik de a crea o poliție de frontieră separată survine pe fondul informațiilor conform cărora procurorii federali au emis un mandat pe numele său, al premierului RS, Radovan Viskovic, și al președintelui parlamentului RS, Nenad Stevandic, ceea ce înseamnă că orice unitate de poliție din țară ar trebui să îi aresteze și că ei nu pot părăsi teritoriul Bosniei.
Curtea Constituțională a Bosniei a suspendat, pe 7 martie, legislația controversată dorită de președintele RS, Milorad Dodik. Acesta fusese deja condamnat la finalul lunii februarie pentru ignorarea deciziilor Înaltului reprezentant internațional pentru Bosnia, Christian Schmidt.
La 27 februarie, Parlamentul Republicii Srpska a adoptat o serie de legi prin care entitatea sârbă a Bosniei era decuplată de sistemul judiciar federal al Bosniei. În virtutea noilor măsuri, instituțiile de stat federale – printre care tribunalele, biroul procurorului general al Bosniei, Consiliul Judiciar Suprem și poliția federală SIPA – ar fi urmat să-și piardă autoritatea în Republica Srpska.
Însă Curtea Constituțională a Bosniei a fost sesizată de mai mulți lideri bosniaci musulmani care au denunțat o „lovitură de stat”.