Sari direct la conținut

Serenada pentru trompeta la minore

HotNews.ro

La sfarsitul lunii iulie, presa germana sarea iar in sus: cetatenii romani au comis-o din nou, la Berlin. Muzicantul de strada Petru L. (32 de ani) e in arest preventiv, sub acuzatia procuraturii germane, de abuz sexual cu consecinte extrem de grave. Victima este o fetita de 11 ani. Alte doua fete, de 8 si, respectiv, 12 ani, au reusit sa fuga din pivnita in care le-a ademenit agresorul.

Fapta a starnit o puternica reactie a opiniei publice, mai ales in capitala Germaniei. Cotidianul BILD, pe urmele cazului, declanseaza o ancheta jurnalistica, in care nu exclude apartenenta acuzatului la o retea de traficanti de carne vie.

Povestea cu violul e simpla: pe Sparrstrasse din Wedding, un cartier berlinez cu multi imigranti si locuinte sociale, trei fetite se joaca pe strada. In jurul orei 16:00, dupa spusele lor, consemnate de politie, le acosteaza un muzicant stradal, care le ofera bani, ca sa se joace „si altfel”. Explicit, e vorba de practici sexuale.

Prada cea ieftina

Mama fetitei implicate in presupusul viol declara ca prietenele fiicei sale ar fi chemat-o dupa ele: „Hai cu noi si o sa primesti si tu 5 euro!”. In pivnita intunecoasa a cladirii in care au ajuns, fetitelor a inceput sa li se faca frica. Doua au fugit pe trepte in sus, fata de 11 ani a inceput sa strige dupa ajutor.

Cu toate acestea, muzicantul a prins-o si i-a tras jos chilotii. In cele din urma, victima reuseste sa scape, fugind printre picioarele agresorului, afara in strada. Pe jumatate dezgolita, ea e vazuta de un chirias din vecinatate, care o duce in siguranta si alerteaza politia. La scurt timp, faptasul este gasit si identificat.

Vasile B. (27), colegul sau de cantat, ar fi declarat: „Petru e in trupa noastra de o saptamana. Noi cantam muzica tiganeasca. El canta la trompeta”. Vasile e convins de nevinovatia colegului, care are 4 copii, cu varste intre 18 luni si 12 ani. „Ca tata, asa ceva nu se face”, ar mai fi declarat Vasile, pentru Berliner Zeitung.

In cotet, nicio problema

Pe urmele muzicantului acuzat de viol, cotidianul BILD descinde pe Sparstrasse. Acolo, iese la iveala ca in locuinta in care domiciliaza Petru L. mai locuiesc „cel putin 18 persoane, intr-un apartament de 3 camere si 62 de metri patrati”. Vecinii, scandalizati de perindarea de persoane si mizeria lasata in jurul lor, au reclamat timp de mai multe luni ce se intampla in casa si s-au adresat proprietarului, o mare societate imobiliara berlineza, care administreaza 42.000 de locuinte.

„In apartament locuiesc 30-40 de persoane, ca subchiriasi”, au scris vecinii. „In fiecare zi se aduna gramezi de gunoaie, prin care misuna sobolani. Locatarii merg si canta pe strada, pentru bani. Se urineaza peste tot. Pentru noi, vecinii, situatia a devenit insuportabila si nu putem crede ca ceea ce se intampla e aprobat si legal”.

Contractul de inchiriere a fost, dupa spusele proprietarului, semnat de o singura persoana, Dragan N. care nu a declarat alti chiriasi. Din informatiile BILD, subchiriasii, care sunt „toti cetateni UE provenind din Romania”, trebuie sa plateasca lunar 100 de euro chirie. Niciunul nu vorbeste germana. Intervievat de reporterii germani, unul ar fi rupt cateva cuvinte: „In patru saptamani, eu plecat. Kein problem!” (n.r. nicio problema).

Trumpet-Mafia

Descinsa la fata locului, politia germana n-a putut constata decat ca sederea acestor cetateni europeni in Germania e legala. Cu toate acestea, nu se exclude, in cadrul cercetarilor, ca acestia sa apartina unei retele internationale de trafic de oameni.

Muzicantii de strada, cersetorii, spalatorii de parbrize porecliti Wisch-Mafia – deghizarile sunt multe, sfera de actiune, europeana. Nu doar Spania si Italia, Marea Britanie, Irlanda si, mai nou, tarile nordice au parte de astfel de „artisti” care agreseaza si-i pagubesc pe autohtoni. Berlinul si marile orase germane sunt si ele tinta nomazilor fara principii de convietuire civilizata si, cel mai adesea, fara scrupule.

In anii masivei imigratii in Germania, dupa caderea zidului Berlinului din toamna lui 1989, furtul din magazine, spargerile organizate, falsificarile de pasapoarte si permise de conducere erau mai degraba regula in randul falsilor solicitanti de azil politic. La Berlin era Mafia berii vandute la suprapret la ZOO Garten, prostitutie si trafic de bunuri: de la pantofi, bijuterii si haine furate sub sapte fuste largi, pana la casetofoane sustrase in cutii de detergenti.

Unii au urlat suficient de tare despre persecutia etnica ceausista, incat au ramas si poate ca au devenit cetateni respectabili ai Germaniei. Altii s-au intors cu camioane pline de prada si au transmis urmasilor know-how-ul dobandit in strainatate. Dupa zece ani de relativa acalmie, iata ca fenomenul reapare in forta si aparent fara leac, odata cu caderea barierelor de circulatie in UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro