Sari direct la conținut

Serialul „Star Wars: The Acolyte” a fost anulat după doar un sezon

HotNews.ro
Serialul „Star Wars: The Acolyte” a fost anulat după doar un sezon
Actrița Amandla Stenberg s-a dedublat în două roluri pentru serialul „Star Wars: The Acolyte”, FOTO: LMK / Landmark / Profimedia

„The Acolyte”, cel mai nou serial „Star Wars” în care Disney și Lucasfilm și-au pus speranțele că va reuși să reproducă succesul uriaș înregistrat de „The Mandalorian”, a fost anulat după doar un sezon în condițiile în care el s-a dovedit controversat în rândul fanilor, relatează Deadline și THR, citându-și sursele din industria cinematografică americană.

The Acolyte s-a bucurat de un start puternic când a fost lansat pe Disney+ la începutul lunii iunie, primele sale două episoade fiind urmărite de 4,8 milioane de ori în ziua premierei. A fost chiar cel mai bun debut în ceea ce privește ratingurile pentru orice serial lansat pe Disney+ anul acesta.

După 5 zile în streaming The Acolyte a urcat până pe poziția a 7-a în ratingurile Nielsen, care măsoară popularitatea unor seriale în Statele Unite, și până pe 6 în săptămâna următoare. The Acolyte a ocupat aceste poziții în clasamentul seriilor originale lansate în SUA.

Însă interesul pentru noul serial Star Wars s-a disipat rapid și el a ieșit din clasamentul top 10 în a treia săptămână de la lansare. The Acolyte a revenit pe poziția a 10-a a clasamentului odată cu ultimul episod al sezonului, însă cele 335 de milioane de minute de vizionare au fost un minim pentru orice episod de încheiere al unei serii Star Wars, potrivit surselor din industrie.

La fel ca rivalii de la HBO, Netflix sau Amazon Prime, Disney+ are standarde ridicate în ceea ce privește ratingurile pentru a reînnoi seriale cu bugete mari, a căror producție costă peste 100 de milioane de dolari pe sezon.

„The Acolyte” a vrut să fie un serial „Star Wars” diferit, dar i-a înfuriat pe mulți fani

Revista Variety scrie că vestea anulării The Acolyte „vine deopotrivă ca un șoc, având în vedere cât de mult finalul Sezonului 1 s-a terminat într-o coadă de pește și cum a insinuat mai multe fire narative pentru Sezonul 2”. Totodată, „nu este o surpriză atât de mare, dată fiind recepția nebunesc de diferită din partea fanilor și ratingurile mai mult decât puțin robuste”.

Leslye Headland, cineasta americană care a creat și a fost showrunner al The Acolyte, a declarat în comentarii făcute înainte de premiera serialului că acesta vrea să spună o poveste din perspectiva „tipilor răi” și că îi va prezenta pe Sith și Jedi cu nuanțe de gri, nu doar ca monoblocuri alb/negru.

A altă promisiune majoră a acesteia a fost că noul serial Star Wars se va apleca mai mult decât cele anterioare asupra influențelor originale ale lui George Lucas în crearea francizei cinematografice despre o „galaxie foarte, foarte îndepărtată”: cinematografia japoneză și filmele cu samurai.

Însă la scurt timp după premieră serialul a fost ținta unei campanii de „bombardare” cu recenzii negative, după ce Headland și actrița Amandla Stenberg, care joacă două dintre rolurile principale din serial, au stârnit furia conservatorilor americani. Cele două au glumit într-un interviu viral acordat site-ului The Wrap că The Acolyte e „cel mai gay” titlu de până acum al francizei Star Wars.

Comentariile celor două i-au înfuriat și pe numeroși fani ai Star Wars și seria nu și-a mai revenit ulterior în ceea ce privește ratingurile. Evident, fanii Star Wars au avut și alte motive de nemulțumire.

The Acolyte are în prezent o notă medie de 4,1 / 10 pe IMDb din aproximativ 116.000 de recenzii. Însă o privire asupra clasamentului defalcat e sugestivă pentru reacția de furie pe care a provocat-o: în jur de 53.000 din recenzii (45,8%) vin cu note de 1, ceea ce trage cu mult în jos nota medie.

Creatoarea „The Acolyte” spera că serialul să aibă cel puțin 3 sezoane

The Acolyte a marcat însă o premieră pentru Lucasfilm: chiar dacă unele seriale Star Wars au avut regizori de sex feminin, noua serie lansată la începutul lunii iunie a fost prima creată de o femeie.

La capitolul filme franciza Star Wars nu a avut până acum nicio femeie în scaunul regizoral, însă acest lucru urmează să se schimbe peste doi ani, când Lucasfilm intenționează să lanseze New Jedi Order, lungmetrajul în care Daisy Ridley se va întoarce în rolul lui Rey. Acest film a cărui poveste se va desfășura cu 15 ani după evenimentele din The Rise of Skywalker va fi regizat de jurnalista și cineasta canadiano-pakistaneză Sharmeen Obaid-Chinoy.

Lui Headland, care și-a început cariera în cinematografie ca regizoare de film (BacheloretteAbout Last Night, Sleeping With Other People), i-au fost încredințate frâiele unui serial Star Wars după ce Russian Doll, o serie pe care a creat-o pentru Netflix alături de actrițele și cineastele americane Natasha Lyonne și Amy Poehler, s-a bucurat de un succes major în rândul fanilor și a fost pe larg lăudată de critici.

Dezamăgirea va fi cu atât mai mare pentru Headland întrucât ea se descrie drept o „superfană” a Star Wars.

„Aceasta este slujba mea de vis. Spun trei [sezoane] fiindcă sper ca ei să mă lase să fac asta. Dar, dacă aș putea să pocnesc din degete, ar fi slujba mea până când mă retrag. Chiar nu pot să mă gândesc la un vârf creativ sau de carieră mai mare decât să lucrezi la Star Wars. Deci chiar mi-e bine, nu am nevoie cu adevărat să fac nimic altceva”, a declarat ea într-un interviu acordat celor de la Collider cu o săptămână înainte de premiera serialului.

Ca întotdeauna, poți citi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro