Sari direct la conținut

Serviciile secrete israeliene știau cu 3 săptămâni înainte de 7 octombrie de planul Hamas privind luarea de ostatici, potrivit unui raport dezvăluit de postul public de televiziune

HotNews.ro
Serviciile secrete israeliene știau cu 3 săptămâni înainte de 7 octombrie de planul Hamas privind luarea de ostatici, potrivit unui raport dezvăluit de postul public de televiziune
Palestinieni lângă un tanc israelian distrus la gardul dinspre Fâșia Gaza, la est de orașul Khan Younis, sâmbătă, 7 octombrie 2023, în timpul asaltului Hamas asupra Israelului. Sursa foto: AP / AP / Profimedia

Cu puțin timp înainte de asaltul din 7 octombrie anul trecut, serviciile de informații militare israeliene erau la curent cu un plan de atac al grupării islamiste Hamas care viza luarea a câteva sute de ostatici din Israel, a dezvăluit postul public de televiziune KAN, scrie marți agenția France Presse.

Unitatea 8200, însărcinată cu ascultările, a întocmit pe data de 19 septembrie 2023 un raport care detalia antrenamentele unităților de elită ale mișcării islamiste palestiniene în vederea unor raiduri asupra pozițiilor militare și kibbutzurilor din sudul Israelului, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Hamas să lanseze atacurile devastatoare din 7 octombrie, a relatat KAN.

Oficialii serviciilor de informații din cadrul Comandamentului Militar de Sud, care este responsabil pentru Fâșia Gaza, erau la curent cu acest raport, a adăugat KAN, citând oficiali din domeniul securității a căroro identitate nu a dezvăluit-o.

Potrivit postului public israelian, raportul menționa că mișcarea islamistă viza luarea a „între 200 și 250 de ostatici”.

Asaltul fără precedent al comandourilor Hamas din 7 octombrie s-a soldat, de partea israeliană, cu moartea a 1.194 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanț realizat de France Presse pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca ripostă, armata israeliană a lansat ofensiva asupra Fâșiei Gaza care s-a soldat până în prezent cu 37.372 de morți, majoritatea femei și copiii, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății din enclava palestiniană, controlat de Hamas.

În timpul atacurilor din 7 octombrie, 251 de persoane au fost răpite din Israel. Dintre cele 116 care sunt încă ținute ostatice în Gaza, 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Confom KAN, nota redactată de unitatea 8200 menționează că antrenamentul luptătorilor Hamas presupunea atacarea bazelor militare și „transferul soldaților captivi către comandanții de companie”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu refuză cu încăpățânare să deschidă înainte de încheierea actualului război din Gaza o comisie oficială de anchetă privind evenimentele din 7 octombrie, deși conflictul a intrat deja în a noua lună.

Întrebat de France Presse despre dezvăluirile KAN, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că armata „investighează evenimentele din 7 octombrie și ceea ce le-a precedat”.

„Scopul acestei anchete este de a învăța și de a trage învățămintele necesare”, a adăugat purtătorul de cuvânt, conform căruia „concluziile vor fi prezentate (…) publicului în deplină transparență”.

INTERVIURILE HotNews.ro