Sari direct la conținut

Seulul amenință că va „răspunde cu toate măsurile disponibile” dacă trupele nord-coreene nu părăsesc imediat Rusia

HotNews.ro
Seulul amenință că va „răspunde cu toate măsurile disponibile” dacă trupele nord-coreene nu părăsesc imediat Rusia
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus la Seul și a solicitat „retragerea imediată” a trupelor nord-coreene din Rusia, antrenate să lupte în Ucraina. Potrivit agenției de spionaj a Seulului, aproximativ 1.500 de soldați au ajuns deja în Orientul Îndepărtat, informează BBC.

Într-o întâlnire cu ambasadorul rus Georgiy Zinoviev, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, a denunțat trimiterea de trupe în Rusia și a avertizat că Seulul va „răspunde cu toate măsurile disponibile”.

Ambsadorul rus a spus că va transmite îngrijorările, dar a subliniat că această cooperare dintre Moscova și Phenian se desfășoară „în cadrul dreptului internațional”.

Nu este clar la ce cooperare se referă ambasadorul rus, notează BBC. El nu a confirmat acuzațiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis trupe să lupte alături de armata Rusiei. De asemenea, Phenianul nu a comentat acuzațiile Seulului.

Coreea de Sud acuză de multă vreme Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei, dar susține că situația actuală nu se limitează doar la transferul de echipamente militare.

Unele rapoarte media sud-coreene au sugerat că se așteaptă desfășurarea a până la 12.000 de soldați nord-coreeni în Rusia. „Acest lucru amenință grav nu numai Coreea de Sud, ci și comunitatea internațională”, a declarat, luni, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud.

Moscova și Phenianul și-au amplificat cooperarea după ce liderii Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat un pact de securitate în iunie, prin care țările lor se angajează să se ajute reciproc în caz de „agresiune” împotriva uneia dintre ele. Putin a prezentat, săptămâna trecută, un proiect de lege pentru ratificarea pactului.

Desfășurarea de trupe de către Phenian pentru a lupta alături de Rusia „ar marca o escaladare semnificativă” a conflictului, a declarat, luni, secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Într-o convorbire telefonică cu Rutte, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a îndemnat alianța să exploreze „contramăsuri concrete”, adăugând că va lua măsuri pentru a consolida cooperarea în domeniul securității între Coreea de Sud, Ucraina și NATO.

La rândul său, ministrul britanic de externe David Lammy, care se află în vizită la Seul, a calificat acțiunile Rusiei drept „nesăbuite și ilegale”, adăugând că Londra va colabora cu Seulul pentru a răspunde, potrivit biroului lui Yoon.

De asemenea, Statele Unite și Japonia au condamnat aprofundarea legăturilor militare dintre Coreea de Nord și Rusia.

Între timp, ca răspuns la o întrebare a BBC cu privire la presupusa cooperare dintre Coreea de Nord și Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că speră că toate părțile vor depune eforturi pentru a detensiona situația și pentru a găsi o soluție politică la criza din Ucraina.

Unii experți în domeniul apărării au declarat pentru BBC Korean că implicarea Coreei de Nord ar putea complica războiul.

„Implicarea Coreei de Nord ar putea deschide ușa pentru o mai mare participare internațională în conflict, putând atrage mai multe țări”, a declarat Moon Seong-mok de la Institutul Național de Strategie din Coreea.

„Comunitatea internațională va spori probabil sancțiunile și presiunea atât asupra Rusiei, cât și asupra Coreei de Nord, dar rămâne de văzut dacă implicarea Coreei de Nord va aduce beneficii reale vreuneia dintre țări”, a mai spus expertul.

INTERVIURILE HotNews.ro