Sari direct la conținut

„Sfârșitul celei de-a doua Republici Austriece”. Ce poate aduce un guvern condus de partidul de extremă-dreapta FPÖ, cu Herbert Kickl cancelar

HotNews.ro
„Sfârșitul celei de-a doua Republici Austriece”. Ce poate aduce un guvern condus de partidul de extremă-dreapta FPÖ, cu Herbert Kickl cancelar
Liderul FPO Herbert Kickl. FOTO: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Mulți consideră că liderul Partidului Libertății (FPÖ), care are șanse mari să preia conducerea guvernului de la Viena, vrea să se distanțeze de UE și să instaureze o democrație iliberală precum Viktor Orban, să slăbească statul de drept, libertățile civile și presa critică, explică pentru HotNews Hoang Kim Son, jurnalist la cotidianul austriac Der Standard. Herbert Kickl va fi însă nevoit să își mai dilueze pozițiile, în condițiile în care va guverna alături de Partidul Popular.

  • Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului european PULSE de către Adrian Cochino (HotNews.ro) și Hoang Kim Son (Der Standard).

Zeci de mii de oameni au manifestat săptămâna trecută, joi, în special în Viena, dar și în Innsbruck, Salzburg și Graz, împotriva unui guvern condus de Partidul Libertății (FPÖ) și de controversatul său lider, Herbert Kickl.

Însă FPÖ, un partid extremist fondat de naziști, care a câștigat anul trecut alegerile legislative, fără să obțină și majoritatea, are acum o șansă serioasă de a conduce pentru prima dată executivul federal, cel mai probabil în coaliție cu Partidul Popular (ÖVP) conservator.  

Kickl, un politician eurosceptic și prietenos cu Rusia, a primit săptămâna trecută mandatul pentru formarea guvernului de la președintele Alexander Van der Bellen, după ce negocierile dintre conservatori, social-democrați (SPÖ) și liberalii din micul partid NEOS au eșuat.

Inițial, conservatorii conduși de fostul cancelar Karl Nehammer au exclus orice colaborare cu FPÖ care ar presupune includerea lui Kickl în guvern. După eșecul negocierilor cu social-democrații, Nehammer a demisionat, iar ÖVP a acceptat să intre în discuții cu extremiștii, purtând deja două runde de tratative.

FPÖ are o poziție de negociere foarte bună, deoarece este pe primul loc în sondaje și ar câștiga și mai multe locuri în parlament în cazul unor alegeri anticipate, a explicat pentru Hotnews Hoang Kim Son, jurnalist la cotidianul austriac Der Standard.  

Conform sondajelor actuale, FPÖ ar obține 35,5% în noile alegeri (de la 28,8% în ultimele alegeri), în timp ce ÖVP și SPÖ ar pierde masiv. 

„Prin urmare, FPÖ poate cere multe, iar dacă negocierile eșuează, poate merge la noi alegeri. Prin comparație, ÖVP se află sub o mare presiune în cadrul negocierilor”, a explicat jurnalistul austriac.

Mulți consideră că liderul FPÖ „vrea să slăbească statul de drept, libertățile civile și presa critică”

Presa internațională nu i-a făcut o primire bună lui Kickl, un politician care s-a impus în alegeri fără să facă compromisuri precum cele încercate de Marine Le Pen în Franța, preferând un discurs ferm anti-migrație, eurosceptic și filorus, atacuri dure la adversarii politici și îmbrățișarea teoriilor conspirației, potrivit Reuters și AFP.

Scriind despre posibilitatea ca Kickl să ajungă la guvernare, The Economist a evocat „putinizarea centrului Europei”, în vreme ce Politico a făcut o comparație între politicianul austriac și Viktor Orban, premierul maghiar acuzat de corupție și grave derapaje democratice.

Hoang Kim Son a explicat pentru HotNews că în Austria „Kickl este văzut în mare parte la fel ca în presa internațională: un prieten al lui Putin, aliat al lui Orban, un politician care dorește să se distanțeze de UE și să instaureze o democrație iliberală precum Orban”. 

Mulți consideră că liderul FPÖ „vrea să slăbească statul de drept, libertățile civile și presa critică”.

„În plus, se consideră că un cancelar Kickl ar reprezenta sfârșitul celei de-a doua Republici în Austria, care, printre altele, a însemnat capacitatea de compromis în locul polarizării, parteneriatul social în locul luptei de clasă”, a spus jurnalistul Der Standard.

Potrivit sondajelor citate de cotidianul austriac, Kickl polarizează ca nimeni altul – nu numai în rândul rivalilor săi politici, ci și în rândul populației în general. 

În indicele de încredere APA/OGM, liderul FPÖ a fost întotdeauna la coada listei. În ultimul sondaj din august, 27% dintre respondenți au declarat că au încredere în Kickl, în vreme ce 69% au spus că nu au încredere în el.

Kickl stătea însă ceva mai bine decât adversarii săi (fostul cancelar Nehammer și liderul SPÖ Andreas Babler) în privința susținerii pentru funcția de cancelar. 

Un pas important

Cum va arăta un guvern condus de extremiști, în colaborare cu conservatorii, rămâne de văzut, în urma negocierilor.

Pozițiile FPÖ și ÖVP se suprapun în mai multe privințe, în special în ceea ce privește linia dură privind imigrația. Iar președintele Federației Industriilor Austriece, Georg Knill, a vorbit despre un program economic aproape „congruent” între cele două partide.

Luni, cele două partide au ajuns la un acord pe tema bugetului, un important pas pentru încheierea acordului de coaliție.

Făcând bilanțul discuțiilor începute săptămâna trecută, Kickl a anunțat un program de austeritate în valoare de 6,3 miliarde de euro „fără a recurge la noi impozite, nici pe moștenire, nici pe donații, nici pe avere”.

El a spus că intenționează să adopte măsuri împotriva „privilegiilor”, în special pentru „marii șefi”, cu economii în „aparatul ministerial” și încetarea „subvențiilor excesive”.

„Aceasta este singura modalitate pentru Austria de a-și modela propriul viitor, cu propriile mâini, și de a nu fi controlată de la Bruxelles”, a insistat liderul naționalist, care este întotdeauna foarte critic la adresa UE.

„Se poate presupune că Kickl va urma un curs similar cu Orban”

Alte chestiuni, în special cele privind politica externă și relația cu UE, rămân să fie stabilite. Cea mai mare diferență dintre FPÖ și ÖVP este viziunea lor asupra Uniunii Europene, scrie Der Standard

„Se poate presupune că Kickl va urma un curs similar cu Orban în ceea ce privește Ucraina și UE. Însă rămâne ca lucrurile să fie mai clare după negocieri”, a explicat jurnalistul Der Standard.

Pentru mult timp, conservatorii s-au văzut ca un partid european și au fost, de asemenea, forța motrice din spatele aderării Austriei la UE. 

Nucleul proeuropean al ÖVP a slăbit, după cum a declarat, printre alții, fostul său politician Othmar Karas. Cu toate acestea, o relație bună cu Bruxelles-ul și instituțiile europene face parte din ADN-ul Partidului Popular. 

Situația este complet diferită pentru FPÖ. Acesta este mai mult decât sceptic cu privire la UE, dorește să o reformeze și susține o integrare semnificativ mai redusă.

Chestiunea susținerii pentru Ucraina este și ea un motiv de posibilă diviziune, în condițiile în care ÖVP a fost solidar cu Kievul și a aprobat sancțiunile pentru Rusia, în vreme ce FPÖ a criticat aceste sancțiuni și și-a semnalat în mod repetat apropierea de Moscova.

De asemenea, FPÖ respinge ferm participarea Austriei la sistemul european de apărare aeriană Sky Shield, susținută de ÖVP.  

Alte chestiuni posibil conflictuale ar putea fi relația cu presa, apropierea FPÖ de grupările extremiste și neo-naziste și dorința partidului lui Kickl de a lua măsuri „legale și politice” pentru restricțiile impuse în timpul pandemiei COVID de guvernul condus de ÖVP.   

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

 

INTERVIURILE HotNews.ro