Liderul extremist austriac Herbert Kickl însărcinat să formeze un guvern de coaliție. Conservatorii sunt gata să negocieze
Popularii conservatori ai cancelarului Karl Nehammer au încercat să formeze un guvern împreună cu social-democrații austrieci și cu liberalii, dar negocierile demarate după alegerile legislative din septembrie 2024 nu au avut succes, scrie Reuters.
Președintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat luni că l-a însărcinat pe liderul Partidului Libertății (FPO), Herbert Kickl, să formeze un guvern de coaliție, după ce încercarea partidelor centriste de a forma o coaliție fără FPO a eșuat.
„L-am însărcinat să lanseze discuții cu Partidul Popular (conservator) pentru a forma un guvern”, a spus Van der Bellen într-o declarație televizată, după întâlnirea cu Kickl.
Partidul Popular, singurul potențial partener de coaliție al FPO, a declarat deja că ar fi de acord să poarte discuții cu Kickl, pentru formarea unei coaliții.
Cu sau fără Kickl
FPO, un partid eurosceptic și favorabil Rusiei, fondat în anii 1950 de un fost ofițer superior din forța paramilitară de elită SS a lui Hitler, s-a clasat pentru prima dată pe primul loc în alegerile parlamentare din septembrie 2024, cu peste 29% din voturi.
Van der Bellen a decis însă să ofere mandatul de formare a unei coaliții de guvernare Partidului Popular conservator (OVP) și liderului său, cancelarul Karl Nehammer. OVP s-a clasat pe locul al doilea în alegeri.
Încercările lui Nehammer de a forma o coaliție de trei și apoi de două partide, cu social democrații și liberalii, au eșuat în acest weekend, determinându-l pe acesta să își anunțe demisia.
Nehammer a insistat că partidul său nu va guverna cu liderul FPO Herbert Kickl, argumentând că acesta este un conspiraționist și o amenințare la adresa securității.
Odată cu dispariția lui Nehammer, a dispărut și această linie roșie, observă însă Reuters. Succesorul său interimar în funcția de lider al OVP, Christian Stocker, a declarat duminică că partidul va participa la orice negocieri de coaliție conduse de Kickl.
FPO a mai fost la putere ca partener de coaliție junior, dar nu a condus niciodată un guvern.
Puncte comune
Pozițiile OVP și FPO se suprapun în mai multe privințe, în special în ceea ce privește linia dură privind imigrația.
Cu toate acestea, cea mai spinoasă problemă în discuțiile partidelor centriste a fost modul de reducere a deficitului bugetar, care se preconizează că va depăși limita UE de 3% din PIB în 2024 și 2025.
În timp ce ambele partide pledează pentru reduceri de taxe, FPO s-a angajat să atace unele dintre interesele particulare ale OVP, cum ar fi puternica Cameră de Comerț.
Cele două partide se contrazic de asemenea din cauza opoziției FPO față de ajutorul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei și a planurilor actuale pentru un sistem de apărare antirachetă.
Președintele Van der Bellen, fost lider al Verzilor, a declarat în repetate rânduri că va rămâne vigilent pentru a se asigura că „pietrele de temelie ale democrației” sunt respectate, inclusiv drepturile omului, presa independentă și apartenența Austriei la Uniunea Europeană.
„Vocile din cadrul Partidului Popular care exclud cooperarea cu un FPO sub conducerea lui Herbert Kickl au devenit mult mai discrete. Acest lucru înseamnă că se poate deschide o nouă cale care nu a existat înainte”, a declarat Van der Bellen într-un discurs susținut duminică.
Cu un discurs ferm anti-migrație, eurosceptic, filorus
Dacă liderii de extremă-dreapta din țări precum Franța sau Italia și-au moderat discursul pentru a câștiga voturi, Herbert Kickl s-a impus în alegeri fără să facă compromisuri: cu un discurs ferm anti-migrație, eurosceptic, filorus, atacându-și dur adversarii politici și îmbrățișând teorii ale conspirației, scriu AFP și Reuters.
Nici fotogenic precum pionierul extremei drepte austriece Jörg Haider, nici foarte bun orator precum predecesorul său Heinz-Christian Strache, Kickl, în vârstă de 55 de ani, a făcut încetișor carieră în cadrul puternicului FPÖ, unde a jucat mult timp rolul de eminență cenușie.
El a ajuns deputat în 2006, apoi ministru de interne în 2017, apoi a preluat conducerea în 2021, ajutând la renașterea grupării zdruncinate de un scandal de corupție de proporții.
Fără excese, fără scandaluri în viața sa privată, Kickl pare că vrea să fie un model, iar unii alegători chiar apreciază comportamentul său ordonat și simplu, care contrastează cu limbajul dur, folosit atunci când își atacă adversarii.
El a spus despre o politiciană ecologistă că pare a fi „dominatoare sado-maso”, iar pe președinte l-a descris ca o „mumie senilă”.
„Este cel mai grosolan politician din țară”, a declarat pentru AFP jurnalista Nina Horaczek, care i-a analizat discursurile într-o carte publicată anul trecut. „Este un mod de a-i discredita pe cei care gândesc diferit”, a spus ea.
Fără moderație
Lui Herbert Kickl nu-i plac dezbaterile sau interviurile. Mai ales cele ale serviciului public de televiziune, pe care le denunță pentru „lipsa lor de obiectivitate”.
El preferă să se adreseze direct susținătorilor săi pe rețelele sociale.
Sub conducerea sa, analiștii spun că partidul s-a deplasat și mai mult spre dreapta. În urmă cu un an, o înregistrare video a secției de tineret a FPÖ, care condamna „înlocuirea populației” – o teorie xenofobă a conspirație – și „teroarea curcubeului”, a făcut furori.
Dar pentru Kickl și FPO nu este momentul pentru „de-demonizare” – așa cum s-a întâmplat în Italia sau în Franța cu extrema-dreaptă. De la 18% când a preluat conducerea în urmă cu trei ani, partidul a ajuns să câștige alegerile și Herbert Kickl nu și-a schimbat niciodată linia.
După ce a luat o turnură conspiraționistă în fața restricțiilor Covid, el s-a opus oricărui sprijin pentru Ucraina în numele neutralității Austriei.
Susținut de inflația ridicată, el a jucat cartea „unul împotriva tuturor” și a câștigat.
„Cancelarul poporului”
În fruntea unui partid fondat de foști naziști, el este cunoscut și pentru folosirea unor fraze care amintește de aceste rădăcini. El vrea să fie „Volkskanzler”, „cancelarul poporului”, un concept social-democrat german recuperat de Adolf Hitler. De notat că Kickl neagă orice referire nazistă.
Potrivit Ninei Horaczek, aceasta „este o provocare foarte țintită, cu două scopuri: să stârnească dezbatere și să trimită semnale foarte clare” către extremele radicale ale electoratului.
În 2010, Kickl a declarat că se opune ca Waffen-SS-ul lui Hitler să fie considerat „vinovat colectiv” pentru crime de război. Nu ar fi ceva complet neobișnuit pentru acest partid. Primul lider al FPO în 1955 a fost un ofițer SS de rang înalt și un ministru nazist.
Herbert Kickl nu a făcut niciodată un secret din apropierea sa de anumite grupuri radicale, împărtășind ostilitatea lor față de Islam și refugiați.
El a adoptat termenul de „remigrație”, plănuind să le ia austriecilor de origine străină naționalitatea și să-i deporteze. Încă din 2016, el s-a apropiat de identitari, care sunt clasificați drept extremiști în țara alpină.
Potrivit acestuia, „politica primează în fața legii”. În 2018, pe când era ministru de interne, a ordonat un raid al poliției la serviciul de informații, în timpul căruia au fost confiscate documente privind legăturile dintre FPÖ și cercurile extremiste.
În 2023, el a pozat pe afișe în regiunea sa natală, Carintia (sud), în ținută paramilitară. Sloganul: „Cetatea Austria – frontiere închise, securitate garantată”.
Pentru alegerile parlamentare, el a îmbrăcat un costum, dar nu a schimbat sloganul, scrie AFP.