Simularea Evaluării Naționale 2025 începe luni / Ce trebuie să știe elevii care participă și cum se vor comunica rezultate

Simularea Evaluării Naționale 2025 a absolvenților de clasa a VIII-a începe luni, 17 martie, cu proba de Limba şi literatura română, informează Ministerul Educației.
La această simulare, care se va desfășura în peste 3.500 de unități de învățământ/centre de examen, sunt așteptați să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscriși circa 10.000 de elevi.
Subiectele și baremele se publică în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.
Subiectele pentru simulare la Evaluarea Națională 2025 au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția responsabilă cu formularea subiectelor pentru examenele naționale.
- AICI, programa pentru simularea Evaluării Naționale 2025 – Limba și literatura română.
Rezultatele Simulării Evaluării Naționale 2025 se comunică individual
Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți la simularea Evaluării Naționale 2025 se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată.
Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna candidaților coduri individuale pentru anonimizare.
Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.
Reguli de redactare la proba de limba română
Ministerul Educației și Cercetării a publicat, miercurea trecută, detalii privind redactarea lucrărilor scrise pentru elevii de clasa a VIII-a care vor participa la simularea Evaluării Naționale 2025.
Astfel, la Limba și Literatura română și/sau maternă, elevii vor avea voie să sublinieze pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.
„Un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect”, potrivit sursei citate.
Ce este permis elevilor la proba deMatematică
De asemenea, la figurile de la proba de Matematică, care va avea loc pe 18 martie, sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Tot la Matematică, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
„Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns”, arată sursa citată.
Calendar Evaluarea Națională 2025
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Absolvenții clasei a VIII-a vor afla primele rezultate pe 3 iulie, urmând ca după contestații notele finale să fie afișate pe 10 iulie.