Sari direct la conținut

Sindicalistii au pierdut contractul cu „Radiocomunicatii” Cluj

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Angajatii SC „Global Sind” au fost anuntati de conducere ca firma a pierdut contractul cu filiala clujeana a Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA. Oamenii se tem ca vor fi disponibilizati in perioada urmatoare.

Compania „Global Sind” este detinuta de sindicatul din societatea de radiocomunicatii. Ea asigura servicii de paza la sediile firmei de stat. De fapt, „Global Sind” folosea tot vechii paznici angajati de Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Contractele lor de munca au fost, insa, preluate de firma privata atunci cand conducerea companiei de stat a decis sa externalizeze o serie de servicii, printre care si paza sediilor.

In prezent, potrivit unor surse neconfirmate, „Global Sind” are circa 350 de angajati. O parte dintre ei sustin ca au fost anuntati ca din luna august vor fi trimisi sa pazeasca alte obiective. Alti angajati se tem ca vor fi concediati.

Liderul sindical din societatea clujeana de radiocomunicatii, Mircea Serban, cel care conduce si compania „Global Sind”, nu a putut fi gasit ieri. Colegii sai ne-au comunicat ca el se afla intr-o delegatie, iar telefonul mobil al acestuia a fost inchis.

„Romania libera” va reveni cu amanunte legate de acest caz.

„Global Sind” nu este singura firma infiintata de un sindicat si care are relatii contractuale cu compania de stat in care functioneaza sindicatul respectiv. In cadrul Regionalei Cluj, liderul sindical al mecanicilor de locomotiva, Dan Pintea, a infiintat, pe socoteala sindicatului, o firma de curatenie. Aceasta a primit contractul pentru igienizarea vagoanelor CFR Calatori.

Si societatea sindicatului ceferistilor folosea o parte a femeilor de serviciu la care a renuntat CFR.

Externalizarea unor servicii ale companiilor de stat a fost, de fapt, o gaselnita a autoritatilor romane. In cadrul negocierilor cu FMI, expertii Fondului Monetar International au recomandat reducerea numarului angajatilor unor companii de stat.

La sfatul managerilor firmelor de stat, liderii sindicali au creat companii care au preluat persoanele concediate, iar societatile la care Statul Roman este actionar majoritar a incheiat contracte cu aceste firme sindicale. Astfel ca in realitate cheltuielile companiilor de stat cu angajatii nu au scazut decat pe hartie.

Masura a avut si parti bune, pentru ca, cel putin pentru o vreme, a limitat cresterea ratei somajului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro