Sari direct la conținut

Sindicatele din sănătate anunţă că au strâns peste 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei generale pe 11 mai

HotNews.ro

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, a anunțat, vineri, că a strâns peste 50.000 de semnături, îndeplinind condiţiile pentru declanşarea grevei generale pe 11 mai. Sindicaliştii din sănătate vor intra în grevă de avertisment în 7 mai, urmând ca pe 11 mai să fie grevă generală.

În şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas care a avut loc vineri s-a discutat despre rezultatele dialogului purtat în ultima săptămână cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi au fost analizate listele de semnături pentru grevă. Sindicaliştii Sanitas anunţă că au fost strânse peste 50.000 de semnături, îndeplinind astfel condiţiile pentru declanşarea grevei în sistemul de sănătate şi asistenţă social.

Calendarul protestelor va fi menţinut, spune Sanitas, angajaţii din sănătate urmând să intre în grevă de avertisment luni, 7 mai, de la ora 9.00 până la ora 11.00, şi în grevă generală în 11 mai.

„Membrii Consiliului Naţional au reiterat faptul că organizaţia noastră rămâne deschisă la dialog, în condiţiile în care partea guvernamentală oferă – chiar şi în al doisprezecelea ceas – soluţii consistente şi real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate şi Asistenţă socială prin aplicarea noii legi a salarizării”, precizează reprezentanții Sanitas.

Legea salarizării și regulamentul sporurilor, mărul discordiei în negocieri

Angajații din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, potrivit prim-vicepreședintelui Sanitas, Iulian Pope, au făcut ca „foarte multe salarii să fie scăzute”. Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Sorina Pintea: Salarii si servicii medicale la nivelul Uniunii Europene, de la 1 martie

Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”

„Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative în acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel încât unele salarii vor depăși 4.000 de euro după măririle de la 1 martie. Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplică în două etape: începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% față de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plată la 31 decembrie 2017”, afirma, la începutul lunii februarie, Sorina Pintea.

„Începand cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022. Salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% si 172%. Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar în martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții, care pot dubla salariul net”, declara, la acea vreme, ministrul Sănătății.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro