Sindicatele: munca dura, castig prea mic
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru HotNews.ro ca deficitul de forta de munca inregistrat in Romania deriva direct din „lipsa de coerenta a politicilor guvernamentale”.
„Se spune ca este un deficit de forta de munca, dar in acelasi timp nu se fac cursuri de calificare – recalificare. Se vorbeste de 400.000 de someri, dar nu se face nimic. A doua problema este cea a politicii salariului minim. Munca in aceste sectoare este foarte dura si castigul prea mic. Daca se pot gasi meserii pe alte domenii, care sa fie platite la fel, dar care sa ofere conditii mai bune, atunci lumea se orienteaza catre acestea”, este de parere Hossu.
In ceea ce priveste solutiile pentru rezolvarea situatiei, Hossu vorbeste despre importul de forta de munca, dar sustine ca acesta va crea probleme sociale. „Persoanele aduse sunt de regula din tari din est si sunt greu integrabile pentru ca nu cunosc limbi de circulatie internationala. Un alt fenomen este tinerea muncitorilor straini separati de cei romani, pentru a nu fi informati despre drepturile lor si despre legislatia romaneasca. Acestia sunt un fel de sclavi moderni.”
Bogdan Hossuu critica atat reprezentantii autoritatilor cat si pe cei ai patronatelor. „Guvernul spune ca are prea multi bani la fondul de somaj, dar nu subventioneaza cursurile de calificare-recalificare. Sau le subventioneaza impunand conditii absurde. Astfel, pentru ca un somer sa beneficieze de cursuri subventionate i se cere sa fie in baza de date ca somer sau sa demonstreze ca la finalul cursului va fi angajat de catre o anumita firma in domeniul respectiv”, a declarat liderul sindical.
In ceea ce-i priveste pe angajatori, Hosuu critica „incapacitatea angajatorilor de a-si asigura o politica adecvata in domeniul fortei de munca. Ei nu se gandesc decat la maximizarea profitului si la externalizarea costurilor privind costurile pentru cursurile de calificare profesionala. Noi am cerut Guvernului, ca prin politici elaborate de comun acord cu patronatele si sindicatele sa se faca o subventionare pentru toate aceste cursuri, in scopul flexibilizarii fortei de munca, chiar cu riscul ca aceasta sa plece in strainatate.”