„Sindromul Havana”. Agențiile de informații americane, divizate în ce privește misterioasa boală care a afectat diplomați ai SUA
După ce în 2023 comunitatea de informații a Statelor Unite a ajuns la concluzia că „sindromul Havana”, o afecțiune care a afectat diplomați și spioni americani din mai multe țări, nu se datorează unei acțiuni deliberate a unei țări străine, o nouă evaluare a făcut ca două din cele șapte agenții de informații ale SUA să nu excludă acțiunea unei puteri străine sau unor actori non-statali.
Majoritatea agențiilor de informații americane au reafirmat poziția exprimată în 2023 că este „foarte improbabil” ca o putere străină să fi fost responsabilă pentru „sindromul Havana”, a declarat vineri un oficial din domeniul informațiilor, citat de Reuters.
Două dintre agenții au revenit asupra evaluării inițiale
Simptomele au fost raportate prima dată de către personalul ambasadei SUA la Havana în 2016, ceea ce a provocat suspiciuni că ar fi fost provocate de o putere străină sau de către actori non-statali. Cuba a negat în mod repetat orice implicare.
Cinci dintre cele șapte agenții de spionaj implicate într-o investigație care a durat mai mulți ani „continuă să evalueze ca foarte impobabil responsabilitatea unui inamic străin” pentru migrenele, greața, pierderile de memorie și amețelile suferite de sute de spioni sau diplomați americani sau de familiile lor, a declarat un oficial american într-un briefing de presă.
Pe de altă parte, două dintre agenții s-au distanțat de evaluările făcute prima dată în 2023. Una dintre ele crede acum că există „o posibilitate egală” ca un actor străin să fi folosit „o nouă armă sau un prototip” împotriva unor categorii restrânse de personal american, a spus, cu condiția anonimatului, oficialul de la Directoratul Național de Informații.
A doua agenție crede că există posibilitatea ca un actor străin să fi dezvoltat o asemenea armă, dar consideră ca improbabilă folosirea ei. Oficialul citat nu a precizat numele niciuneia dintre agențiile la care s-a referit.
Suspiciuni față de serviciul secret al armatei ruse
În martie 2023, serviciile secrete americane considerau „foarte puţin probabil” ca o putere străină sau o armă să se afle în spatele misteriosului „sindrom Havana”.
„Pe baza unui efort colectiv implicând agenţiile de informaţii (…), pot să vă împărtăşesc că majoritatea dintre ele au ajuns în prezent la concluzia că este „foarte puţin probabil” ca o entitate străină să fie responsabilă” de aceste tulburări, spunea Avril Haines, șefa Directoratului precizând în acelaşi timp că agenţiile au niveluri diferite de „încredere” în evaluarea lor.
Serviciile secrete americane mai consideră că simptomele observate de aceşti angajaţi s-au datorat „probabil unor factori care nu implică o entitate străină, cum ar fi condiţii preexistente, boli convenţionale sau factori de mediu”, potrivit comunicatului.
Concluzia inițială a fost pusă sub semnul întrebării de către o anchetă jurnalistică realizată de către The Insider, în colaborare cu Der Spiegel și 60 Minutes, jurnaliștii susținând că sindromul Havana pare să fi fost declanșat de armele energetice folosite de membri ai unei unități de sabotaj a serviciilor secrete militare rusești.
Insider, un grup media de investigație axat pe Rusia, cu sediul în Riga, Letonia, scrie acum că membri ai unei unități de informații militare rusești (GRU), cunoscută sub indicativul numeric 29155, s-au aflat în mod constant la locul incidentelor de sănătate în care a fost implicat personalul american.
Investigația Insider, realizată în colaborare cu jurnaliștii americani de la 60 Minutes (CBS News) și Der Spiegel din Germania, a aflat de asemenea, că membrii de rang înalt ai unității 29155 au fost premiați și promovați pentru activitatea legată de dezvoltarea de „arme acustice non-letale”.