Sinodul Mitropolitan Cluj despre decizia Curtii Constitutionale privind inscrierea elevilor la orele de religie in scoli: O mare nedreptate facuta educatiei
Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului considera ca hotararea Curtii Constitutionale de a solicita acordul scris al parintilor ca elevii sa participe la orele de religie reprezinta „un regres” fata de Legea educatiei si este „o mare nedreptate facuta educatiei copiilor si tinerilor”.
„Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului isi exprima ingrijorarea fata de campaniile tot mai agresive la care sunt supusi copiii si tinerii care invata in scolile din tara noastra, prin faptul ca, in numele unei asa zise libertati de gandire si de constiinta si a unei promovari a tolerantei si a drepturilor fiintei umane, reprezentanti ai societatii civile cer tot mai insistent eliminarea obligativitatii predarii religiei in scolile publice. Recenta hotarare a CC, de a solicita acordul scris al parintilor ca elevii sa participe la orele de religie, reprezinta un regres fata de actuala Lege a invatamantului. Acest act este o mare nedreptate facuta tocmai copiilor si tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul ca arunca in derizoriu si relativ preocuparea fata de educatia lor morala”, se arata intr-un comunicat transmis, joi, de reprezentantii Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, potrivit Mediafax.
Acestia sustin ca, privita simbolic, „o asemenea decizie impieteaza libertatea castigata prin jertfa tinerilor din revolutia din decembrie 1989 si al carei semn vizibil in spatiul public este ora de religie”.
„Se stie ca scolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentatia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament si ca singurele autoritati capabile sa le stavileasca sunt familia, scoala si Biserica. In acest context, religiei ii revine rolul principal de a-i invata pe copii si pe tineri binele, sa fie toleranti si sa aiba discernamant, oferindu-le repere fara de care acestia risca sa se sufoce in fata acestor asalturi ale raului”, se mai arata in documentul citat.
De asemenea, Sinodul Mitropolitan se declara surprins „nu atat de solicitarile acestor neprieteni ai orei de religie, cat mai ales de usurinta cu care o institutie fundamentala a statului, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, s-a grabit sa declare articolele care prevad ca religia este disciplina scolara obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstitutionale si discriminatorii”.
„Aceeasi lege aflata in vigoare stipuleaza foarte clar ca elevul, cu acordul parintilor, e liber sa-si aleaga pentru studiu religia si confesiunea si, mai mult, e liber sa nu frecventeze ora de religie. Unde e constrangerea? Unde sunt reclamatiile elevilor sau ale parintilor? Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Satmarului face un apel catre toate institutiile abilitate ale statului, catre parinti, catre elevi si catre toti factorii activi implicati in educatia copiilor si tinerilor, sa apere statutul orei de religie ca disciplina obligatorie de studiu, care nu este o achizitie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al conditiei umane si temeiul oricarei morale adevarate”, adauga reprezentantii Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului.
Curtea Constitutionala a decis miercuri ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) anunta intr-un comunicat de presa ca astazi, 12 noiembrie 2014, „a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011”.
„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale„, anunta CCR.
Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzau, potrivit Mediafax.