Siria: Estul Alepului ar putea fi distrus in totalitate in doua luni (Staffan de Mistura)
Cartierele rebele din Alep ar putea fi distruse in totalitate si mii de civili vor fi ucisi daca armata siriana, sustinuta de Rusia, isi continua ofensiva, a avertizat joi trimisul special al ONU in Siria, Staffan de Mistura, citat de AFP.
„In doua luni, doua luni si jumatate, maxim, in acest ritm, partea estica a Alepului risca sa fie total distrusa”, a spus acesta, intr-o conferinta de presa.
„Vorbim in special de vechiul oras si mii de civili sirieni vor fi distrusi”, a adaugat el.
O incetare a focului, care ar fi putut conduce la o coordonare a loviturilor aeriene intre Moscova si Washington, a fost incalcata in 19 septembrie, dupa ce a fost in vigoare doar zece zile.
Regimul Bashar al-Assad a lansat in 22 septembrie o violenta ofensiva impreuna cu aliatul sau rus pentru a prelua controlul asupra sectoarelor rebele din Alep, unde traiesc circa 275.000 de persoane, sub asediu – potrivit ONU – in partea estica a celui de-al doilea oras al Siriei.
Aceste bombardamente au ucis din 23 septembrie 376 de persoane si au ranit alte 1.266, a spus de Mistura.
Divizat din 2012 intre un sector vestic controlat de regim si cartiere aflate in mainile rebelilor, Alepul a devenit principalul front al conflictului sirian.
Trimisul special al ONU a lansat un apel catre luptatorii organizatiei jihadiste Frontul Fateh al-Sham (ex Frontul Al Nusra, aripa siriana a al-Qaeda), cerandu-le sa paraseasca estul Alepului. El a estimat, fara a preciza pe ce se bazeaza, ca numarul acestora este de circa 900.
„Daca decideti sa plecati in demnitate, cu armele voastre (…) eu personal sunt pregatit sa va insotesc”, a spus de Mistura.
Acesta a cerut regimului sirian si Rusiei sa suspende bombardamentele daca luptatorii Frontului Al Nusra parasesc cartierele rebele.
Statele Unite au anuntat luni ca suspenda negocierile cu Rusia in privinta incetarii focului in Siria, dupa distrugerea totala a celui mai mare spital in sectorul rebel al Alepului, in urma unui bombardament aerian.
Rusia, care dezminte in mod regulat ca a bombardat spitale si alte tinte civile, a negat orice responsabilitate in acest atac.
Conflictul din Siria a provocat moartea a peste 300.000 de oameni, incepand din 2011, si a antrenat cea mai grava criza umanitara dupa al Doilea Razboi Mondial.