Siria: Rebelii au stabilit cine va conduce guvernul de tranziţie după căderea regimului Assad / Mesajul noului premier Mohammed al-Bashir
Rebelii sirieni care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad au anunţat marţi că l-au numit în fruntea guvernului de tranziţie pe Mohammed al-Bashir, care a condus până acum „guvernul de salvare” din fieful insurgenţilor Idlib, în nord-vestul Siriei, informează France Presse și Agerpres.
„Comandamentul general ne-a încredinţat sarcina de a conduce guvernul de tranziţie până la 1 martie” 2025, a indicat Bashir într-un comunicat difuzat de televiziune, care l-a prezentat drept „noul prim-ministru”.
Le promite „stabilitate” şi „calm” sirienilor
Noul premier responsabil cu tranziţia în Siria, Mohammad al-Bashir, a promis marţi „stabilitate” şi „calm” poporului sirian epuizat de peste 13 ani de război, relatează AFP.
„Este timpul ca acest popor să se bucure de stabilitate şi calm, să fie sprijinit şi să ştie că guvernul său este acolo pentru a-i oferi serviciile de care are nevoie”, a declarat Mohammad al-Bashir într-un interviu acordat canalului Al Jazeera.
Cu o zi înainte, Abu Mohammad al-Jolani, care conduce grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), în fruntea coaliţiei rebele, a avut o întâlnire cu fostul prim-ministru Mohammed al-Jalali, pentru a „coordona tranziţia la putere”. Parlamentul şi partidul Baas al preşedintelui demis i-au acordat sprijinul.
HTS susţine că a renunţat la jihadism
„Până acum (…) HTS şi alte grupuri armate au transmis un mesaj pozitiv poporului sirian”, a estimat ONU înainte de anunţul numirii lui Bashir, născut în 1983 la Jabal al-Zawiya, în provincia Idlib.
Qatarul, care a rămas critic la adresa fostului guvern sirian, a anunţat, la rândul său, că a „stabilit primul canal de comunicare cu HTS”, care a condus fulminanta ofensivă rebelă lansată pe 27 noiembrie de la Idlib împotriva forţelor guvernamentale.
Fostă filială siriană a Al-Qaida, acest grup susţine că a renunţat la jihadism, fără a convinge în mod real ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, care îl încadrează drept terorist.
Dar ofensiva alianţei de miliţii conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) reprezintă un punct de cotitură generaţional pentru Orientul Mijlociu, notează Reuters. Transferul paşnic de putere, după fuga lui Bashar al-Assad, ar urma să pună capăt unui război care a ucis sute de mii de oameni, a provocat una dintre cele mai mari crize ale refugiaţilor din timpurile moderne şi a lăsat oraşele bombardate până la ruine, zonele rurale depopulate şi economia secătuită de sancţiunile globale.