Sari direct la conținut

Situatia economica a Marii Britanii este "foarte preocupanta" – ministrul francez de Finante, François Baroin

HotNews.ro

Situatia economica a Marii Britanii este „astazi foarte preocupanta” si „e de preferat sa fii francez decat britanic in acest moment, in plan economic”, a afirmat vineri ministrul francez de Finante, la postul de radio Europe 1, citat de AFP.

Francois Baroin a reluat astfel criticile Parisului asupra economiei regatului, care au suscitat furia presei britanice.

„Este adevarat ca situatia economica a Marii Britanii este astazi foarte preocupanta si ca e de preferat sa fii francez decat britanic in acest moment, pe plan economic”, a spus ministrul.

„Nu vrem sa primim lectii, nu dam lectii, nu vrem sa le primim”, a adaugat el. „Am primit unele”, a subliniat el, fara a face alte precizari.

Cu o zi in urma, guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a atacat Marea Britanie, afirmand ca agentiile de rating, care ameninta sa degradeze ratingul tarilor din Zona Euro, ar trebui sa analizeze cu prioritate situatia economiei britanice.

„Degradarea (Frantei, n.r.) nu mi se pare justificata in ceea ce priveste fundamentele economice. Sau, altfel, ar trebui ca ele (agentiile) sa inceapa cu degradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii mai mari, inflatie mai mare, crestere mai mica decat noi si al carei credit se prabuseste”, declarase Christian Noyer, pentru cotidianul regional Le Telegramme de Brest.

Francois Baroin, la randul sau, a estimat ca Marea Britanie se afla intr-o „situatie economica dificila”, cu „un nivel de deficit echivalent cu cel al Greciei” si „un nivel de indatorare echivalent cu al nostru”.

Londra respinsese joi aceste critici. „Am pus la punct un program credibil destinat sa ne reduca deficitul”, declarase purtatorul de cuvant al premierului britanic David Cameron, evocand planul guvernamental care isi propune sa elimine deficitul public in cinci sau sase ani.

Presa britanica a calificat afirmatiile Parisului drept scandaloase. „Nu este rolul unui guvernator de banca centrala sa incurajeze reducerea ratingului unei alte tari”, scria, in editia de vineri, The Times.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro