Slovacia îngheață deciziile privind ajutorul militar pentru Kiev până la formarea guvernului
Bratislava a decis să își înghețe deciziile privind sprijinul militar pentru Kiev până la formarea unui nou guvern, în urma succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului pentru Ucraina vecină, potrivit președinției.
„Președinta (Zuzana) Caputova împărtășește punctul de vedere al premierului (demisionar) (Ludovit) Odor, potrivit căruia decizia pe această temă ar trebui să reflecte rezultatele recentelor alegeri parlamentare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al președinției, Martin Strizinec.
„O decizie privind acordarea de asistență militară în acest moment ar crea un precedent pentru viitoarele schimbări la nivelul puterii politice. În plus, actualul guvern tehnic demisionar are puteri limitate”, a adăugat el.
El nu a precizat dacă vor fi luate decizii majore în viitorul apropiat.
De asemenea, el a subliniat că președinta Zuzana Caputova „nu și-a schimbat poziția privind ajutorul militar acordat Ucrainei și că va continua să îl sprijine în limitele posibilităților de care dispun încă forțele armate slovace”.
Luni, președintele i-a încredințat formarea noului guvern populistului Robert Fico, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei și este considerat pro-rus.
Partidul lui Fico, Smer-SD, a obținut 23% din voturi, devansând partidul de centru Slovacia Progresistă (PS, 18%), în scrutinul de sâmbătă.
În timpul campaniei electorale, Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis că Slovacia nu va mai trimite „nici măcar un singur glonț” în Ucraina și a făcut apel la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia.
De asemenea, fostul prim-ministru a declarat recent că „războiul din Ucraina a început în 2014, când fasciștii ucraineni au ucis victime civile de naționalitate rusă”, reluând afirmații rusești neprobate.
Duminică, el a declarat că țara sa are „probleme mai importante” decât ajutorul acordat Ucrainei, în pofida faptului că Slovacia, membră a UE și a NATO, a fost până acum unul dintre principalii donatori europeni pentru Ucraina ca proporție din PIB-ul său.
„Credem că Ucraina este o tragedie uriașă pentru toată lumea. Dacă Smer va primi sarcina de a forma un cabinet (…), vom face tot ce ne stă în putință pentru a organiza discuții de pace cât mai curând posibil”, a declarat Fico.
Pentru a guverna, Fico va avea nevoie de o coaliție care să obțină o majoritate clară în Parlament, partidul său obținând 42 de locuri.
Partidul de stânga Hlas-SD (27 de locuri), format în jurul disidenților din Smer, este unul dintre potențialii săi parteneri.
Cele două partide ar putea face echipă cu partidul naționalist SNS, care a obținut 10 locuri, pentru a obține o majoritate de 79 de locuri.