Sari direct la conținut

Soacra lui Cristian Busoi are o condamnare la inchisoare in prima instanta si se judeca la Inalta Curte. Ce spune candidatul PNL despre proces? Plus: legatura profesionala cu mama-soacra

Soacra lui Cristian Busoi are o condamnare la inchisoare in prima 
instanta si se judeca la Inalta Curte. Ce spune candidatul PNL despre 
proces? Plus: legatura profesionala cu mama-soacra

Soacra europarlamentarului PNL Cristian Busoi, anuntat miercuri de PNL Bucuresti drept candidat al partidului la Primaria Capitalei, a fost condamnata in iunie de Curtea de Apel Craiova la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Marta Ilinca, soacra lui Busoi, este notar public. Procesul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima infatisare a avut loc pe 26 noiembrie, urmatorul termen fiind 28 ianuarie 2016, potrivitul portalului Inaltei Curti.

  • Cristian Busoi este de profesie medic, dar a facut si dreptul, iar in prezent functioneaza ca notar, la fel ca mama soacra, despre care spune ca l-a mai ajutat cu sfaturi uneori in activitate. Busoi a declarat pentru HotNews.ro ca o considera nevinovata si ca „nu vede care ar fi problema” in eventualitatea unei condamnari. Si sotia lui Cristian Busoi este tot notar.
  • Cum isi explica averea Cristian Busoi in urma cu cinci ani. << Cele 500 si ceva de mii din contul de lei sunt practic profitul pe care l-am facut anul trecut din activitatea notariala a biroului sotiei mele. Au fost 700 si ceva de fapt, dar cu tot ce am platit la stat atat a mai ramas, 500 de mii in contul meu si la fel in contul sotiei”, explica deputatul PE, Cristian Busoi. De ce ar fi vrut un absolvent de medicina sa mai faca si Facultatea de Drept in timp ce negocia listele ca sa intre in Parlamentul Romaniei? Vine si explicatia. „E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar„, spune Cristian Busoi. De altfel, acesta este si cel mai greu pas in meseria de notar, sa ai bafta ca sa te ia cineva stagiar >> (Sursa: Adevarul, iunie 2010)

Marta Ilinca este judecata intr-un dosar in care opt persoane, intre care fostul sef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu si fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, au fost condamnati la inchisoare de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegala a unui teren din proprietatea statului in circuitul civil, decizia nefiind definitiva. (Vezi aici acuzatiile oficiale din comunicatul DNA din martie 2014)

  • „La rugamintea inculpatului Spataru Nelu Eugen, registratorul sef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul ca, persoana desemnata cu solutionarea lucrarii avea dubii asupra admisibilitatii cererii, fiind astfel incerta solutia ce urma a fi adoptata. La data de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat in locul registratorul respectiv incheierea de carte funciara nr. 24513. In scopul ascunderii originii ilicite a terenului, in primavara anului 2011, inculpatii Grosu Mircea Sevastian, Spataru Nelu Eugen si Tudoroniu Delia ar fi hotarat sa dezmembreze terenul in suprafata de 34.121 mp. si sa transfere loturile rezultate din dezmembrare, catre alte persoane, introducandu-le astfel in circuitul civil cu aparenta de legalitate. Pentru aceasta, au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecina cu parintii inculpatului Spataru Nelu Eugen, care ar fi acceptat sa autentifice inscrisurile in lipsa unui titlu valabil de proprietate.”

In urma trecerii suprafetei de teren din proprietatea statului in circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, suma cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civila in cauza.

Cristian Busoi este, la fel ca mama soacra, notar public, pe langa functia de europarlamentar. Ce spune candidatul PNL despre problemele penale ale soacrei sale?

Rep: In primul rand, mai sunteti notar public activ?

Cristian Busoi: Da.

Rep: Aveti timp sa fiti si europarlamentar si notar public? Cum se impaca cele doua activitati?

CB: Sigur ca cea mai mare parte a timpului o dedic activitatii de europarlamentar. Nu am activitate foarte sustinuta pe notariatul public. Am o activitate destul de redusa, dar e o calitate pe care am castigat-o si nu am renuntat decat in perioada in care am fost presedinte al Casei (n.r.: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si nu era deloc posibil conform legii sa fiu in ambele locuri.

Rep: Intr-un interviu pentru Adevarul, acordat in urma cu ceva timp, ati declarat ca ati avut un avantaj pentru ca mama sotiei dumneavoastra este notar. Cum v-a ajutat sotia mamei dumneavoastra in aceasta meserie?

CB: Nu cred ca am facut aceasta declaratie legata de avantaj, dar sigur ca sotia mea este notar, ea a desfasurat cea mai mare parte a activitatii cabinetului – si de ceva timp avem si un al treilea asociat. Pur si simplu, ori de cate ori apareau in discutie anumite spete mai complexe puteam apela la un sfat juridic si la experienta mamei sotiei mele. Strict la asta ma refeream la declaratia de care spuneti, dar nu stiu daca chiar ati citat-o foarte exact.

Rep: Daca astepti cateva secunde sa deschid link-ul….

CB: Va rog.

Rep: „E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar” – aceasta propozitie este pusa intre ghilimele.

CB: Da, se referea strict la activitate probabil. La faptul ca atunci cand la cabinetul notarial al nostru apareau niste spete mai complicate – stiti ca este responsabilitate foarte mare; este vorba despre propietatile oamenilor, de declaratii care se dau autentice, de foarte multe lucruri care intr-un fel pot impacta patrimonul unor oameni – puteam apela la un sfat. Despre asta este vorba.

Rep: In primul rand vreau sa fac mentiunea ca nu va consideram raspunzator pentru faptele soacrei dumneavoastra. In opinia dumneavoastra condamnarea in prima instanta a doamnei Ilinca la trei ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani va afecteaza in vreun fel cariera politica, respectiv candidatura la primaria Capitalei, recent anuntata oficial?

CB: Nu cred ca afecteaza in nici un fel. Prima condamnare a fost cu suspendare si nu cum gresit a relatat presa ca ar fi fost cu executare. Chiar daca nu s-a stabilit vreo vinovatie, inteleg ca exista o asteptare, avand in vedere experienta mare pe care o are ca notar si judecator, sa isi fi dat seama ca acele acte aveau probleme. In mod clar va spun ca nu exista nici o vinovatie si speram cu totii ca la termenul final justitia sa tina cont de toate argumentele. Orice decizie va fi trebuie respectata. Oricat de mult ar incerca unii sa lege candidatura mea de o eventuala solutie nefavorabila nu vad care ar fi problema.

CB: Asa cum am spus de la bun inceput nu sunteti raspunzator in nici un fel de faptele doamnei.

Rep: Da, asa cum ati spus-o dumneavoastra in mod evident. Si e corect si va multumesc ca ati precizat ca nu sunt raspunzator, dar mai mult decat atat chiar trebuie asteptat un verdict final. Iar prima condamnare este cu suspendare, doar ca presa in mod incorect a scris si probabil ati preluat un articol de presa.

Rep: Asa a aparut informatia pe agentiile de presa. M-am uitat inclusiv pe minuta de la Curtea de Apel Craiova si scria ca este condamnata la trei de inchisoare, insa nu specifica daca „cu suspendare” sau „cu executare”. Probabil de aici a aparut confuzia.

CB: (A pornit confuzia) Da.

Rep:Ce aveti de gand sa faceti in cazul in care dumneaei va fi condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie?

CB: Chiar nu vreau sa discutam situatii ipotetice. V-am spus ca nu s-a stabilit nimic definitiv si exista foarte multe argumente de care instanta poate tine cont si poate va indrepta situatia.

Europarlamentarul Cristian Busoi, medic de meserie dar si notar in functie, raporteaza o avere impresionanta, potrivit celei mai recente declaratii de avere depusa (iunie 2015). Impreuna cu sotia sa Georgiana detine 9 terenuri in Mehedinti, Baile Herculane si Bucuresti, doua apartamente in Bucuresti, unul in Bruxelles si o casa in Drobeta Turnu Severin, insa nu are masina. De asemenea, intre 2005-2015, Busoi a achizitionat bijuterii si ceasuri de circa 37.000 euro si tablouri de 9.000 euro, pe langa bjitueriile si tablourile sotiei, in valoare de 15.000 euro. Busoi are un numar impresionat de conturi bancare si a acordat doua imprumuturi in nume personal: unul in valoare de 1.200.000 de lei firmei CSB European Business Target.si un altul de 10.000 de euro unei persoane fizice, Ioan A.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro